Spojené státy "našly způsob, jak bránit Pobaltí před Ruskem"

12. 5. 2017

čas čtení 1 minuta
NATO plánuje provést v Pobaltí v srpnu až září vojenské cvičení. V tomto čase budou současně probíhat rusko-běloruské manévry "Zapad 2017".


Washington Post píše o záměru USA posílit sledování ruských vojsk v Pobaltí během cvičení "Zapad 2017". Obavy Washingtonu jsou spojeny s tím, že Rusko může manévry využít k modernizaci systému protiraketové obrany. Kromě toho navyšování ruské vojenské přítomnosti destabilizuje situaci v regionu, píše list. S odvoláním na své zdroje dále uvádí, že USA budou během cvičení chránit vzdušný prostor na Pobaltím a také rozmístí bojová plavidla v Baltském moři.

V pondělí v Estonsku začalo vojenské cvičení NATO, kterého se účastní kolem 9 tisíc vojáků Severoatlantické aliance. Z nich 2 300 osob tvoří vojáci z třinácti zemí, včetně 800 Britů, zhruba 300 Francouzů a přibližně 400 Němců. Kromě toho se manévrů účastní vojáci z Litvy, Lotyšska, USA, Nizozemí, Polska, Kanady, Finska, Ukrajiny, Španělska a Gruzie. Cvičení probíhá v severovýchodní části země, nedaleko hranice s Ruskem. Manávry "Kevadtorm 2017" skončí 26. května. Jak uvádí ruská agentura REGNUM, do cvičení se zapojily americké tanky M1A2 Abrams, britské Challenger 2, francouzské Leclerc a také bojová vozidla pěchoty spojenců a estonských Obranných sil: CV9035, Warrior, Bradley, VBCI a Marder.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
9454

Diskuse

Obsah vydání | 15. 5. 2017