Čínský prezident potvrdil úmysl dodržet Pařížskou klimatickou smlouvu

10. 5. 2017

čas čtení 1 minuta
Čínský prezident Si Ťin-pching v telefonickém rozhovoru s nově zvoleným francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem v úterý potvrdil, že jeho země dodrží mezinárodní dohodu o snižování uhlíkových emisí uzavřenou v Paříži.


Čína, která je předním světovým producentem skleníkových plynů, stejně jako Francie bude "chránit výdobytky v oblasti globálního vládnutí obsažené v Pařížské dohodě o klimatické změně", sdělil Si Macronovi. Oznámilo to čínské ministerstvo zahraničí.

Americký prezident Donald Trump vyjadřuje skepsi ohledně dohody a hrozí, že USA od ní odstoupí. Jednání jeho poradců o dohodě bylo svoláno na včerejšek, ale došlo k jeho odložení kvůli jinému programu, oznámil Bílý dům.

Řada států si přeje, aby USA dohodu dodržely a pomohly omezit nárůst teplot přechodem k čistší energetice postavené na zdrojích jako větrná a solární generace, i když Trump plánuje posilovat rozvoj uhelné energetiky.

Macron v pondělí sdělil Trumpovi, že bude také chtít uchovat klimatickou dohodu uzavřenou v roce 2015.

Čína soustavně opakuje, že dodrží své závazky vyplývající z dohody. Ochrana klimatu byla považována za jeden ze světlých bodů ve vztazích mezi Pekingem a Washingtonem během úřadování Obamovy administrativy.

V Bonnu ve dnech 8. - 18. května probíhá jednání signatářů dohody o technických aspektech.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7572

Diskuse

Obsah vydání | 12. 5. 2017