Mezitím v Absurdistánu 25:

Zabíjej levičáky pro Ježíše Krista!

10. 5. 2017 / Tomasz Oryński

čas čtení 11 minut

Francie padla. "Francouzi už neměli sílu bojovat za Francii. Ve srovnání s nimi jsou Poláci lidé mocného ducha, dávají plnou moc polským vlastencům. My procházíme znovuzrozením, zatímco Francouzi umírají...," napsala poslankyně strany Právo a spravedlnost Krystyna Pawłowicz na své facebookové stránce poté, co se dozvěděla výsledky francouzských prezidentských voleb. A ono to až do poslední chvíle vypadalo tak nadějně! Pravicový publicista Samuel Pereira, ten, který se poté, co strana Právo a spravedlnost ovládla veřejnoprávní média v Polsku, stal náměstkem šéfa veškeré publicistiky, sledoval prezidentskou debatu a vzrušovalo ho, jak podpora pro Marine Le Penovou roste... Teprve pak ho někdo bohužel musel upozornit, že rostoucí čísla, to není podpora pro Marine Le Penovou, ale že jsou to stopky, které měří čas, po který kandidáti hovoří...

Avšak - stalo se to. Nyní bude muset vláda strany Právo a spravedlnost jednat s prezidentem Macronem, který vyjádřil své znepokojení nad stavem demokracie v Polsku a oznámil, že zasáhne proti konkurenci levné práce z východní Evropy. Vedoucí představitelé strany Právo a spravedlnost problém vyřešili s obrovskou graciézností a s obrovským taktem, jimiž jsou proslulí: ministr zahraničí Waszczykowski vysvětlil, že Macron prostě závidí Polsku jeho obrovskou hospodářskou moc a proto usiluje o pomstu. Je to pravda, vždyť to potvrdili výzkumníci z vědecké akademie San Escobar! Mezitím nás upozornil ministr obrany Antoni Macierewicz, že na rozdíl od Francie Polsko nikdy nespolupracovalo s okupanty, navzdory tomu, že to nemělo nic společného s tématem jeho projevu v ten den.

Jak všichni víme, nebo alespoň ti z nás, kdo sledují pravicová média, tím, čím byli pro Evropu před osmdesáti lety nacisté, jsou jí dnes muslimové. Proto se vyjádřil náměstek ministra spravedlnosti Patryk Jaki, že boj proti islamizaci bude jeho osobní Westerplatte. To je ovšem docela pesimistické, když si uvědomíme, že v září 1939 ve Westerplatte vedla malá posádka polských vojáků po dobu sedmi dnů hrdinský, avšak marný boj, a pak se vzdala, když byla zdecimována drtivou silou wehrmachtu, kriegsmarine a luftwaffe.

Avšak ony jaksi hřbitovy a vzpomínání na padlé oběti dávají polské pravici moc. Při vzpomínkové slavnosti při příležitosti 72. výročí překročení řeky Odry pronesl arcibiskup Andrzej Dzięga (samozřejmě, historická výročí jsou jen další záminkou k dalším náboženským akcím, financovaným z kapes polských daňových poplatníků) nádherný projev: "Pouhých několik minut předtím, než jste přijel, pane prezidente, si jeden z ctihodných kněží povšiml nad lesy orla. Orel nám kroužil nad hlavami. A kroužil dobrým, pravým směrem. Jako by měl naději, pod těmito mraky, a jako by se díval na tento hřbitov s radostí, protože tento hřbitov je semeništěm nové doby a nové generace. Kruž, bílý orle, nad polskou zemí a nad polskými srdci!"

Možná, že ten arcibiskup doufá, že dostane nějakou vládní funkci, anebo aspoň nějaké peníze. Ví, že strana Právo a spravedlnost si cení poezie: dokonce i muslim může být odměněn za své básnické schopnosti. Selim Chazbijewicz, tatarský aktivista a autor básně "Óda na Jarosława Kaczyńského" byl vytipován jako nový polský velvyslanec v Kazachstánu.

Myslím, že si teď můžeme udělat na chvilku pauzu a pro změnu se potěšit ukázkou této vrcholné poezie:


"Vy jako vítězný král Boleslav Chrabrý posilujete náš stát
Vy, který od základu křísíte polskou důstojnost
Vy, který jako orel stoupáte nad skálou
Jste to vy, který má pravdu, jste to vy, kdo spěchá pomoci.

Tolik silnic jste musel překročit, ó vy náš vítězný vůdce.
Tolika porážkám jste musel čelit, abyste mohl povstat znovu.
Tolik let jsme museli čekat, abyste nyní ve slávě
mohl vládnout Polsku a měnit tuto zemi

Aby se stalo impériem, sahajícím od moře k moři.
Aby všechny národy, od Balkánu až po Pobaltí
a dokonce i ptáci, létající na obloze
uctívaly Polsko a uctívaly jeho Vůdce.

Ó, velký Jarosławe, Pane polských duší
který ochrání náš národ před zkázou
který znovu dobude impérium starých Poláků
a který oživí Varšavu i Krakov

Nechť památka na tvého bratra Lecha
navždy v zemi svatého Vojtěcha
spojuje a nikoliv rozděluje
náš vyvolený národ


Niby zwycięski Chrobry wzmacniasz Państwo nasze
Ty, który od nowa polską godność wskrzeszasz,
Jak orzeł ponad skałą wzlatujesz i zawsze,
To Ty masz rację, Ty na pomoc spieszysz.

Tyle dróg przejść musiałeś, wodzu nasz zwycięski,
Tyle klęsk przejść musiałeś by podnieść się z klęski,
Tyle lat musiałeś czekać by teraz już w chwale,
Rządzić Polską, by zmieniać nasz kraj stale.

W kierunku mocarstwa od morza do morza,
By wszystkie narody od Bałkanów po Bałtyk,
A nawet ptaki co krążą w przestworzach,
Wielbiły Polskę i wielbiły jej wodza.

O Jarosławie Wielki, władco dusz Polaków,
Który nasz naród wyprowadzisz z klęski,
Który zdobędziesz imperium Lechitów,
I znów odrodzisz Warszawę i Kraków.

Niech będzie pamięć Twego brata Lecha,
Na zawsze w kraju świętego Wojciecha,
Łączyć a nie dzielić naród nasz wybrany.


Takže to shrňme: vychvalovat Jarosława Kaczyńského je dobré pro vaši kariéru. Kritizovat politiky ze strany Právo a spravedlnost pro vaši kariéru dobré není: polský konzul v Mexiku, který na protest proti politice strany Právo a spravedlnost odmítl převzít řád z rukou prezidenta Dudy, byl vyhozen.

Další zprávy: Přibližně 90 000 lidí demonstrovalo v ulicích Varšavy proti politice strany Právo a spravedlnost a na podporu Evropské unie, i když policie tvrdí, že jich bylo jen 12 000, což umožňuje propagandistům ze strany Právo a spravedlnost tuto akci prezentovat jako naprosté selhání opozice. Polská státní televize TVP k tomu dokonce odvysílala další pomluvu. Nemám rád propagandu, snažím se být profesionálním novinářem, který prezentuje celý obraz, a tak, na rozdíl od TVP, se chci zmínit o tom, že se téhož dne také konala demonstrace na podporu strany Právo a spravedlnost. Podle nezávislého videa byl v tomto případě počet demonstrantů 4. Ano to není překlep: čtyři. Nepodařilo se mi bohužel najít oficiální odhad počtu účastníků od policie, ale soudě podle jejích dosavadních odhadů, předpokládám, že polská policie odhadne počet demonstrantů v tomto případě na asi 600 000.

Pokračuje nárůst počtu nenávistných trestných činů. Ústředí nevládní organizace "Kampaň proti homofobii" se znovu stalo terčem útoků kamením. Místní komunita byla nucena uspořádat sbírku peněz na instalaci protivandalských rolet pro polského veterináře ve Vratislavi, který je známý tím, že nabízí své služby chudým, poté, co se jeho ordinace znovu stala terčem útoků. Veterináři vyhrožovali skinheadi, protože "vypadá jako Syřan". Mezitím se podařilo Justyně Helcykové, místní šéfce fašistické organizace ONR těsně uniknout trestnímu stíhání. Mimo jiné totiž nazvala muslimy slovem “ścierwo” ("hovno"). Prokurátoři její případ soudu odebrali s tím, že potřebují více důkazů. Navzdory tomu, že její slovní projevy byly několikanásobně nahrány, prokurátoři prý potřebovali i svědeckou výpověď majitele plošinového vozu, který sloužil jako jeviště. Avšak poté, co byla prokurátorka odpovědná za tento případ povýšena, změnila svůj názor a rozhodla, že neexistují důvody, proč by měla být Helcyková za cokoliv stíhána.

To je správné, protože bude mít polské soudnictví nyní více času na to, aby se vypořádalo se skutečnými zločinci, jako onen (zatím ještě) anonym, který zaútočil na Jarosława Kaczyńského tím, že vyměnil nápis na bráně hradu Wawel v Krakově. Jarosław Kaczyński proměnil své návštěvy u hrobu svého bratra Lecha v katedrále nablízku hradu Wawel ve velké politické demonstrace. Namísto, aby tam chodil soukromě, jezdí na hrad v automobilové koloně, kde ho vítají davy jak jeho stoupenců, tak protesty jeho politických odpůrců. "Z důvodů jeho bezpečnosti" je mu povoleno, aby vjížděl hlavní branou (poslední osoba, která k tomu měla povolení, byl nacistický guvernér Krakova Hans Frank). Někdo nahradil nápis "Bez povolení správy hradu se jakýkoliv prodej zakazuje" nápisem "Zákaz kupčení s náboženstvím pro šíření politické propagandy". Viníka nyní hledá policie. Čelí velké pokutě, možná i uvěznění.

V kultuře: televize TVP zcenzurovala koncert. Musela zrušit vysílání hudební pocty básnířce Agnieszce Osiecké, protože jednu z posledních písní zpívala Natalia Przybysz. Té totiž už není dovoleno zpívat pro Poláky poté, co dala veřejně najevo, že jela na Slovensko a nechala si tam provést potrat. Komu to vadí, že měla potrat, pravděpodobně stejně neumí zpívat. Nebo něco takového (snažím se zoufale pochopit logiku pravicových argumentů).

Ale z polského módního průmyslu přicházejí dobré zprávy. Novým hitem se totiž staly "vlastenecké oděvy". Patří k nim různá trička a bundy s kapucami oslavující padlé hrdiny, varšavské povstání anebo vojáky, kteří dál bojovali koncem čtyřicátých let proti komunistické vládě, i když některé ty oděvy jsou trochu méně obvyklé. K nejpopulárnějším heslům patří: "Celé to naše chuligánské úsilí je pro vlast!", "Naše srdce a pěsti bijí za vlast!" a "Ďábel šeptá: Bouři nezastavíš. Polák odpovídá: Bouře jsem já!" Vlastenecké poselství lze šířit i do zahraničí, a proto je k dispozici velký sortiment emblemů s hesly v cizích jazycích, například "Kurva zu deutsch Guten Tag - Ich komme aus Polen". Z neznámých důvodů je důležité poselství pro levičáky světa, nařizující jim, aby se Polsku obloukem vyhnuli, jen v polštině. Když tomu neporozumí a do Polska stejně přijedou, budou mít problém, protože je mohou k větší Kristově slávě usmrtit někteří Poláci, kteří nosí tohle tričko s nápisem "Zabíjej levičáky pro Ježíše Krista".

Nejspektakulárnější ejakulace vlasteneckého designu lze vidět na této facebookové stránce, takže čtenáři, kteří se zajímají o módu, si mohou obrázky prohlédnout sami. Mezitím já si sednu v koutku a budu plakat nad blbostí některých svých spoluobčanů.

1
Vytisknout
15423

Diskuse

Obsah vydání | 12. 5. 2017