Ruský plán na ukončení syrské války "se rozpadá"

10. 5. 2017

čas čtení 1 minuta
Ruský plán na zřízení mezinárodně hlídaných bezpečných zón v Sýrii zřejmě ztratil podporu syrské vlády.


Syrský ministr zahraničí Valíd Muhammad sdělil v pondělí novinářům, že jeho vláda odmítá jakoukoliv roli mezinárodních sil při hlídání potenciálních bezpečných zón. "Nepřijímáme roli OSN nebo mezinárodních sil při monitorování dohody," prohlásil.

Plán je výsledkem Ruskem zprostředkovaných jednání v kazašské Astaně, která podpořily také turecká a íránská vláda.

Plán vyzýval k vytvoření čtyř různých bezpečných zón v Sýrii, které by společně kontrolovala režimní vojska a některé povstalecké skupiny. Plán předpokládá, že všechny strany by měly zakázáno používat násilí v těchto zónách, včetně použití náletů.

Zdá se, že se Rusko snažilo rozšířit zákaz náletů na Spojené státy, které se jednání neúčastnily a dohodu nepodepsaly. Ruský zvláštní vyslanec pro Sýrii Alexander Lavrentěv to dal najevo velmi důrazně, když prohlásil, že "S notifikací nebo bez notifikace" je nyní záležitost náletů uzavřena.

USA v pátek prohlásily, že dohoda "nedává smysl". Ministr obrany James Mattis oznámil, že Spojeným státům chybí odpověď na některé otázky, aby se mohly rozhodnout, zda k dohodě přistoupí. K nim patřila i otázka, kdo bude zajišťovat bezpečné zóny.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov dnes provede návštěvu Washingtonu a setká se se svým protějškem Rexem Tillersonem. Zřejmě se při té příležitosti pokusí získat americký souhlas.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
10276

Diskuse

Obsah vydání | 12. 5. 2017