Trump vyhodil ředitele FBI Jamese Comeyho. Dohlížel na vyšetřování prezidentových vazeb s Ruskem

10. 5. 2017

čas čtení 2 minuty
Donald Trump v úterý propustil ředitele Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) Jamese B. Comeyho s odvoláním na to, jak zacházel s vyšetřováním úniku emailů Hillary Clinton. Comey v současnosti dohlížel na vyšetřování Trumpových vazeb s Kremlem.


Comey dohlížel na vyšetřování, zda Trumpova kampaň byla koordinována s Ruskem za účelem ovlivnění výsledků prezidentských voleb v roce 2016. Comeyho propuštění představuje šok.

Trump se odvolal na Comeyho roli ve vyšetřování úniku emailů Hillary Clintonové. Je široce uznáváno, že z této kauzy Trump před volbami výrazně profitoval.

Comey zjistil, že byl vyhozen, když hovořil ke skupině zaměstnanců FBI v Los Angeles. Zpráva se objevila na televizní obrazovce za ním.

Nenadálé vyhození Comeyho vyvolává otázky ohledně možné snahy Donalda Trumpa ovlivnit vyšetřování ruské kauzy.


Eric Holder, bývalý generální prokurátor za prezidenta Obamy:

"Pracovníkům na ministerstvu spravedlnosti a ve FBI: Buďte si vědomi, co vyžaduje vaše zaměstnání a jak ho musíte vykonávat. Buďte silní a nebojte se. Povinnost. Čest. Stát."




Comeyho vyhození se stalo terčem ostré kritiky. Kritikové ho srovnávají s chováním Richarda Nixona, který se také pokusil propustit činitele, který ho vyšetřoval. Propuštění Jamese Comeyho vyvolává znepokojení ohledně zdárného pokračování vyšetřování, které provádí FBI ohledně vazeb mezi Trumpovými poradci a Ruskem.

Vyšetřování by sice mohli zastavit Republikáni v Kongresu i v Senátu, avšak Trump neovládá vysokou porotu. Nezabrání zřejmě tomu, aby nebylo vyšetřování ruských vazeb na Trumpovy poradce předáno soudu.

Ostrá kritika propuštění Jamese Comeyho od Demokratů i od některých Republikánů zřejmě povede v případě vyšetřování k jmenování mimořádného prokurátora.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8488

Diskuse

Obsah vydání | 12. 5. 2017