Rozhovor Britských listů 109:

Je dnešní česká politická krize soubojem mezi oligarchy?

12. 5. 2017

čas čtení < 1 minuta




O současné české politické krizi, týkající se Andreje Babiše, Bohuslava Sobotky a Miloše Zemana, a o tom, v co se to může vyvinout, hovoří v tomto Rozhovoru Britských listů Bohumil Kartous s politologem Jiřím Pehem. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 12. května 2017.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Holandská televize: Trump má finanční vazby na ruské oligarchy a mafiány

14. 5. 2017

čas čtení < 1 minuta

Mezi obchodními partnery Donalda Trumpa jsou ruští oligarchové a odsouzení mafiáni, což by mohlo znamenat, že je Trump vinen spoluprací s mafií, argumentuje pětačtyřicetiminutový dokumentární film holandské televize nazvaný Pochybní přátelé Donalda Trumpa. Část první: Rusové.

Partnerem při stavbě manhattanského mrakodrapu Bayrock LLC a primárním investorem byl jeden ruský důlní oligarcha a jiným byl odsouzený ruský mafián Felix Sater.

Holandský film dokazuje, že Trump pomáhal skrýt totožnost svého mafiánského obchodního partnera a že ruští oligarchové využívali investic do Trumpových nemovitostí jako způsob jak dostat své peníze ven z Ruska. Dokazuje také, že Trumpův politický poradce, bývalý newyorský primátor Rudy Guiliani pomohl vytvořit v Holandsku účet pro propírání špinavých peněz, který používal Bayrock.

Zdroj v angličtině ZDE

Malware, které zaútočilo na počítače po celém světě, vyrobila americká špionážní služba NSA

14. 5. 2017

čas čtení 1 minuta

Europol: Útok zasáhl 200 000 počítačů v nejméně 150 zemích:





Malware, které zaútočilo od pátku na světové počítače, vyvinula americká špionážní služba NSA jako součást své bezpečnostní a špionážní technologie, upozorňuje právem Craig Murray. (Totéž jsem slyšel v sobotu v americkém rozhlase, poznamenává Jan Čulík.)

Závody ve zbrojení mezi velmocemi, jejichž součástí je i vývoj kybernetických bojových prostředků a špionážní dohled nad internetem je obrovskou hrozbou bezpečnosti internetu. Vlády sice tvrdí, že nás chtějí před nebezpečím hackerských a malwarových útoků ochraňovat, ale ve skutečnosti jsou to ony, které vytvářejí toto nebezpečí. Toto malware pochází z NSA: Prozrazené dokumenty z "Vault 7" na serveru Wikileaks dokazují, že obrovské úsilí při vývoji destruktivního softwaru vyvíjí i CIA.

To v žádném případě neznamená, že tento celosvětový útok provedla NSA anebo americká vláda. Avšak je nutno upozornit, že vlády vydávají miliardy na vývoj malwaru, který pak samy nejsou schopny uchovat v bezpečí. Jde o podobné nebezpečí jako chemické zbraně.

Prioritou pro mezinárodní komunitu by měla být naléhavá mezinárodní akce s cílem zakázat zbrojní vývoj malwaru, protože nebezpečí službám, které jsou stále více závislé na počítačích, je extremní.

Podrobnosti v angličtině ZDE





Andreji, mluv tiše, nepřítel naslouchá!

14. 5. 2017 / František Řezáč

čas čtení 1 minuta

Tento příkaz znalo v protektorátě každé větší dítě, všude, i na záchodě, to bylo napsáno. I když v poněkud pozměněné podobě...

Opravdu mě udivuje, jak se pan Babiš dal nachytat. To se nemoh sejít s tím redaktorem někdy v noci v Prokopském údolí, doprovázen agenty, kteří by toho redaktora prošacovali? Nebo nemoh jednat přes druhé až třetí  osoby? Každý čtenář a divák Bondovek tohle ovládá. Pan Babiš ne?

Rakouský kancléř očekává předčasné volby

14. 5. 2017

čas čtení < 1 minuta



Rakouský kancléř Christian Kern konstatuje, že předčasné volby jsou pravděpodobné v důsledku rozpadávající se koalice. Zřejmě se do koaliční vlády v Rakousku tak dostane ultrapravicová Strana svobody. Volby se zřejmě budou konat na podzim.

Strana svobody vede v průzkumech veřejného mínění, je těsně před Kernovými sociálními demokraty. Avšak z průzkumů také vyplývá, že by velkou podporu získala i konzervativní Lidová strana, kdyby se jejím šéfem stal ministr zahraničí Sebastian Kurz, což se očekává.

Kurz, 30, je hvězdou rakouské politiky. Mnozí ho obviňují z populismu. Dosavadní šéf Lidové strany Reinhold Mitterlehner ve středu oznámil, že odstupuje protože  není schopen ukončit hašteření svých ministrů.  

Podrobnosti v angličtině ZDE

 


Deset dní krize má zaděláno na svůj konec?

12. 5. 2017 / Miloš Dokulil

čas čtení 17 minut


Předznamenání

Především berme v úvahu, že podrazy jsou v politice dost stabilní součástí vzájemné „hry“, včetně běžně malé snahy o vskutku kolegiálně vstřícné vztahy. Bývá tomu tak zvláště tehdy, když – byť zrovna je nějaká politická strana zatím koalující – hrozí pro blížící se čas dalších parlamentních voleb, že by si ty dvě strany mohly nejen vyměnit místa ve voličské přízni, ale třeba ta zrovna ještě nejsilnější strana by mohla v nich pohořet! Taková situace zrovna teď již nějakou dobu výrazně dozrává. (Hnutí ANO podle průzkumů na sebe strhává plnou třetinu voličstva, přičemž stávající vítěz předchozích voleb – ČSSD – v těch příštích by nemusela mít dost podpory na to, aby se mohla ucházet aspoň jako žádoucí partner vítěze těch voleb.)


Kýčovitý étos Listopadu v. bezskrupulózní autoritáři

Vykloubený český politický diskurs

12. 5. 2017 / Daniel Veselý

čas čtení 1 minuta

Souhlasím s postoji Jiřího Pehe ohledně krize na české politické scéně. Stávající vládní krizi lze skutečně vnímat jako souboj mezi oligarchy. Úsilí o „likvidaci“ Andreje Babiše je samozřejmě politicky motivováno, a osobně se domnívám, že jde o politickou objednávku. Nepředstírejme, že tu proti sobě stojí sněhobíle čistí demokraté proti personifikovanému zlu, jež má představovat ministr financí v tandemu s českým prezidentem.

Trump je bezostyšný, a proto je nebezpečný

13. 5. 2017

čas čtení 4 minuty


Donald Trump dává světu lekci v tom, jak obrovskou moc má bezostyšnost, píše Jonathan Freedland. Svými činy, nejnověji propuštěním šéfa FBI Jamese Comeyho, a svými následnými výroky k této záležitosti, nás  Trump poučil, že stud hraje životně důležitou demokratickou funkci - a že člověk, který je bezostyšný, je nesmírně nebezpečný.

Tím, že Trump vyhodil z funkce Comeyho, neporušil psanou americkou ústavu. Oficiálně má americký prezident právo propustit ředitele FBI. Jenže nepsaná pravidla velí, že by to prezident dělat neměl. Trump tato nepsaná pravidla naprosto ignoroval.

Tak on funguje.

Macron o hudbě. "Neuvěřitelné, že takhle dokáže mluvit politik"

13. 5. 2017

čas čtení 1 minuta



Osobněji, kdo je váš oblíbený skladatel a jaká opera? Máte nějaké hudební hromobití?

Velmi obdivuju Rossiniho. Pro mě je na naprosto podstatném místě v historii hudby. Jeho svoboda, jeho život a jeho génius na mě vždycky dělaly dojem. Vyjmul operu z jejího chomoutu tím, že nabídl hlasu novou svobodu: zcela nově vynalezl lyrickou píseň. Od Lazebníka až po Cestu do Reims přes Cenerentolu vytvořil nepřekonatelný styl - ale vnímám také citlivě jeho vážné opery, jako je Mojžíš či Meometto II, které se hrají tak málo. Velmi odlišným způsobem dávám mimořádnou cenu Bachovi. Bach pro mě znamená opravdu hodně. Jeho dílo pro klávesy (varhany, cemballo) a pro cello je preciznost, která nebrání duchovnímu povznesení, ale podporuje ho. Slyším méně matematický chlad a více hudební diskurs, který nese všechny možné emoce. Bach je cestující mezi několika světy, je nedefinovatelný a brilantní.





 

Evropa a Asie se stala terčem obřího internetového útoku

12. 5. 2017

čas čtení 2 minuty




V pátek ochromil obří internetový útok počítače ve velké části Evropy a Asie. V Británii vyvolal vážné problémy britskému státnímu zdravotnictví. Jeho pracovníci ztratili přístup k záznamům pacientů, k rozpisům přijímání pacientů a byly také ochromeny interní telefonní linky v britském zdravotnictví a emaily.

Jde o útok na kritickou infrastrukturu státu. Útok byl proveden prostřednictvím tzv. ransomwaru, což je malware, který zašifruje data a požaduje výkupné. Podle bezpečnostních expertů útok využil zranitelnost, kterou objevila a rozpracovala americká National Security Agency.

Hackerský nástroj zveřejnila skupina, která si říká Shadow Brokers. Ta už od loňska umísťovala na internet ukradené hackerské nástroje z NSA.

Malware bylo rozšířeno emailem: oběti obdržely zašifrovaný komprimovaný soubor, který pak infiltroval jejich počítačové systémy.

Britské státní zdravotnictví bylo tvrdě postiženo tímto útokem, protože používá Windows XP z roku 2001, což je verze Windows, kterou firma Microsoft už nepodporuje, a na novější verzi nemá peníze. Donedávna britské ministerstvo zdravotnictví platilo firmě Microsoft za výjimečnou podporu tohoto zastaralého softwaru, ale asi před rokem přestalo platit.

Rozšíření tohoto kybernetického útoku do USA zabránil počítačový expert, který vystupuje na Twitteru jako  @malwaretechblog, za pomoci Dariena Hussa, z bezpečnostní firmy Proofpoint. Oni totiž nalezli a náhodou aktivovali "kill switch", vypínač.

Jde o dvaadvacetiletého mladíka z jihozápadní Anglie, který bydlí u rodičů a pracuje pro firmu Krypots logic, se sídlem v Los Angeles. Mladík, který se identifikoval pouze jako MalwareTech, si povšiml, že malware se snaží opakovaně zaregistrovat na neexistující doménu, tak ji registroval. Registrace této domény byla zjevně zamýšlena jako vypínač útoku.


Specialista však varuje, že tímto útok nekončí, že autoři útoku malware přeprogramují a začnou znovu.







Podrobnosti v angličtině ZDE

Trump přiznal, že "tahle věc o Rusku" byla důvodem, proč vyhodil šéfa FBI

12. 5. 2017

čas čtení < 1 minuta



Donald Trump připustil, že důvodem k propuštění šéfa FBI byla obvinění ze spiknutí mezi jeho poradci a ruskými činiteli


Zpochybnil tím původní zdůvodnění, vydané Bílým domem, podle něhož byl ředitel FBI James Comey propuštěn za to, že se zachoval nekompetentně během  vyšetřování emailů Hillary Clintonové,

V rozhovoru pro NBC News ve čtvrtek řekl Trump: "A, když jsem se rozhodl to udělal, řekl jsem si, řekl jsem, 'Víte, tahle věc o Trumpovi a o Rusku je vymyšlená věc, je to výmluva demokratů, proč prohráli volby, které měli vyhrát.'"

Trump také řekl, že mu šéf FBI Comey sdělil třikrát, že není vyšetřován. V rozhovoru také Trump otevřeně popřel tvrzení svého vlastního viceprezidenta a mluvčího. Uvedl, že se rozhodl vyhodit Jamese Comeyho  z funkce šéfa FBI, než dostal k tomu doporučení od ministra spravedlnosti.

Podrobnosti v angličtině ZDE


Demokracie nájemných vrahů?

12. 5. 2017 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

Krátce po začátku povstání proti své diktatuře před šesti lety nařídil syrský prezident Bašár Asad propustit z vězení všechny islamisty a další těžké zločince, aby místo nich začal zavírat občany demonstrující v ulicích. Nyní se také v ČR dozvídáme, že Miloš Zeman hodlá omilostnit Jiřího Kajínka odsouzeného na doživotí za dvojnásobnou nájemnou vraždu a pokus o další.

Průvan na politické scéně

11. 5. 2017 / Libor Prudký

čas čtení 4 minuty

Napětí sice na politické scéně v posledním měsíci pořádně houstlo, ale pořád převažovaly finty a kličky. Až se najednou rozsvítilo. A figury jsou nasvíceny světlomety jako noční obloha proti bombardování.

Rozhovor Britských listů 108:

Karvinsko jako odpadkový koš republiky

5. 5. 2017

čas čtení < 1 minuta



Bohumil Kartous hovoří s podnikatelem Markem Benešem z Karvinska o prohlubujících se ekonomických rozdílech mezi obyvateli České republiky i Evropy, o nezájmu a nekompetenci politiků a o šířící se frustraci mezi voliči. Rozhovor se vysílá na regionalni televizi.cz, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 5. května 2017.

I vy můžete mít na Regionální televizi před vysíláním Rozhovoru Britských listů za velmi rozumnou cenu svou reklamu. Televize má dosah na půl milionu diváků. Napište si o podrobnosti na adresu redakce@blisty.cz.

Přidejte si prosím Britské listy mezi oblíbené na Facebooku ZDE

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Prosíme, přispějte finančně na provoz Britských listů

3. 3. 2017

čas čtení 3 minuty

Milí čtenáři,

na provoz Britských listů potřebujeme měsíčně přibližně 60 000 Kč. Velmi oceňujeme, že čtenáři podstatnou měrou přispěli na provoz našeho serveru v listopadu a v prosinci 2016. Bohužel však tuto finanční podporu potřebujeme trvale,  výdaje udržujeme na minimu, avšak  bez rozpočtu se server provozovat nedá. Prosíme, tedy, uvažte o pravidelném finančním příspěvku ve prospěch BL. Stačilo by, kdyby 300 lidí příspívalo měsíční částkou 200 Kč.

Jako občanské sdružení poskytujeme všem přispěvatelům potvrzení, na jehož základě si finanční dar můžete odečíst od základu daně. 

Přispět můžete i bankovním převodem na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat i z mobilního telefonu, informace o tom jsou níže.

Demonstrace a volby

12. 5. 2017 / František Řezáč

čas čtení 1 minuta

Souhlasím s vyjářeními Martina Škabrahy a Daniela Veselého o demonstraci v Praze, píše František Řezáč.  Jenže, při druhém kole prezidentských voleb v roce 2013 byla účast zhruba 60 procent. Byl jsem ve volební komisi v místě bydliště v Plzni Čechurově. Těch 60 procent tvořili převážně starší lidi, mladých bylo málo. Není možné jen nadávat na Zemany, Babiše, Bárty, Klausy, Kožené atd. a pak nejít k volbám. Svobodné volby, parlament, politické strany, to jsou výdobytky francouzské revoluce.

České politické strany jsou skupinky starců a stařen, z mladých se přidávají akorát kariéristé a různí vykukové. Pokud se mladá generace nezůčastní aktivně politického života od vesnice přes město, kraj a republiku, tak se nic nezmění. Povládnou dál báby a dědkové.

Jestlipak se ti demonstranti z Václavského a Hradčanského náměstí po demonstraci sešli, aby se poradili, co dál? Nebo jen pili pivo v hospodách a kafe v kavárnách? Já to znám, chodím mezi ně.

Oni si zademonstrují, popijou, pokecají a jdou domů k mamince. To je zatím všechno. To se to těm babišům vládne...A různí ti halíci a fišerové už jsou za ta léta vyčpělí a okoukaní, nic nezměnili.

Schwarzenberg už to chytře zabalil, Gott sei Dank. Toho dědu jste chtěli za prezidenta? Ha, ha ha....

Power struggle in the Czech Republic

9. 5. 2017 / Jan Čulík

čas čtení 5 minut

27 years after the fall of communism, the Czech Republic is now yet another post-communist country in East Central Europe which is sending out warning signals that democracy in this region is threatened.

At the end of April 2017, the Czech Social Democratic Prime Minister Bohuslav Sobotka decided to dismiss Andrej Babiš, his Finance Secretary and Deputy Prime Minister, from his governmental posts. Sobotka has publicly accused Babiš of committing fraudulent financial operations.

Various international commentators, as far as Croatia or even Pakistan, have praised Sobotka's actions, commenting favourably on what seems to the outside world to be an attempt by the Czech PM to rid Czech politics of corruption. The problem is that the Czech voters are not particularly convinced by Sobotka's actions.

Spojené státy mohou v Litvě rozmístit systém Patriot

12. 5. 2017

čas čtení 1 minuta

Američtí bezpečnostní představitelé prohlašují, že v Litvě může být během letošního roku v rámci cvičení rozmístěn systém protivzdušné a protiraketové obrany Patriot. Pokud k tomu dojde, rozmístění bude dočasné, ale má signalizovat rozhodnou podporu USA pro pobaltské státy s ohledem na ruskou hrozbu.

Britská ekonomika se v březnu nečekaně propadla

12. 5. 2017

čas čtení < 1 minuta

Podniky ve Velké Británii v březnu překvapivě masivně omezily produkci - již třetí měsíc po sobě. Pokles proti únoru činil 0,5 %. Pokles nebyl přesně tím, co ekonomové očekávali, tvrdí národní statistický úřad ONS.

Brexit jako podvod století

11. 5. 2017 / Roman Kanda

čas čtení 7 minut

Je obecným zákonem politiky, že voliči svou přízní ocení vždy toho, kdo je – nebo se aspoň zdá být – aktivním tvůrcem aktuální společenské situace. Pasivita, nerozhodnost nebo pouhá adaptace voliče odpuzují, vyvolávají v nich nejistotu nebo i hněv. Výsledky britských místních voleb, v nichž s přehledem zvítězila Konzervativní strana, byly proto očekávatelné. Po vyhlášení odchodu Velké Británie z Evropské unie se právě konzervativci stali vedoucí politickou silou, která úkol vyvést zemi z evropských struktur vzala na sebe. Ostatní, včetně labouristů Jeremyho Corbyna, hrají víceméně druhé housle. To je i jeden z důvodů, proč nesympatická a arogantní Theresa Mayová pokořila sympatického, ještě před necelými dvěma lety nesmírně populárního, jenže jak se ukázalo, zcela neprozíravého Jeremyho Corbyna. Corbyn, politik zoufale neschopný strategických úvah, nenastolil během voleb žádné téma, jež by mohlo brexit aspoň částečně zastínit. Nebylo to však vlastně ani možné, brexit je logicky stěžejním tématem britské současnosti a budoucnosti.

Osudová volba PKK v severní Sýrii

12. 5. 2017

čas čtení 1 minuta

Šest let po začátku syrské občanské války byla vojenská a politická mapa na severu dramaticky překreslena, uvádí analýza International Crisis Group. Nejdynamičtější lokální aktéři, politická odnož Kurdské dělnické strany (PKK) - Lidové obranné jednotky (YPG) a Strana demokratické jednoty (PYD) - kontrolují významné části syrsko-tureckého pohraničí, ohlásili vznik federálního regionu a zřídili lokální vládu.

Šokové vlny po vyhození ředitele FBI Jamese Comeyho

11. 5. 2017

čas čtení 2 minuty

 

- Fotografie středečního setkání ruského ministra zahraničí Lavrova s Trumpem vydalo ruské ministerstvo zahraničí, protože Bílý dům zakázal na setkání přístup americkým novinářům.
 




- Bývalí agenti FBI jsou vyhozením Comeyho šokováni, rozhněváni a poníženi. Někteří bývalí agenti FBI se obávají, že Trump tímto činem zlikvidoval politickou nestrannost FBI, na niž byla tato policie vždy hrdá.

Postřehy ke středeční demonstraci proti Babišovi a Zemanovi

11. 5. 2017

čas čtení < 1 minuta

Tak jsem dneska šel zaplnit to náměstí, neb to,  co se děje, není žádná legrace, napsal na Facebooku Martin Dokupil Škabraha. Ale přiznám se, občas mi tam bylo trapně. Padaly tam při projevech věty jako "já bych jim dal trojku z mravů a nechal je propadnout" (asi do nějaké nižší třídy, možná dělnické). Zeman prý nemá na Hradě co dělat (nebyl snad zvolený?) a kdo volí Babiše, ten prý není Čech. A ke všemu Hutka. S touhle morální nadřazeností, která je svého druhu nadřazeností třídní, budeme věčně fakt jenom "pražská kavárna"...

Proč moderátor akce neřekl, že to živě vysílá i Idnes.cz? Hutka, Štěpánová, Halíkův vzkaz apod.? No, nevím..Ale takhle pojatý demošky Babiše i Zemana u lizu spíš udrží, napsal na Facebooku Daniel Veselý.

Proč tradiční média adekvátně neinformují o dvou největších hrozbách, před nimiž dnes lidstvo stojí?

11. 5. 2017 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Ačkoli se tradiční sdělovací prostředky z logiky věci věnují aktuálním politickým a společenským tématům – a je na laskavém čtenáři, posluchači či divákovi, aby posoudil, do jaké míry jejich činnost odráží syrovou realitu, některá nadčasová témata či spíše fenomény zůstávají na okraji. Úkolem mainstreamových médií by přitom měla být zevrubná reflexe nejen událostí, které takříkajíc hýbají světovým děním, ale právě i těchto nadčasových fenoménů. A jelikož tomu tak zejména ve druhém případě není, můžeme hovořit o dalším z politováníhodných selhání tradičních médií, a to navíc v době, kdy lidstvo čelí dvěma zásadním hrozbám.

Corbyn chce znárodnit železnice, britskou poštu a energetické společnosti a zrušit univerzitní školné

11. 5. 2017

čas čtení 1 minuta






Jeremy Corbyn chce znárodnit části britského energetického průmyslu, železnice a britskou poštu. Do státního zdravotnictví chce investovat šest miliard liber a 1,6 miliard liber do sociální péče. Přislíbil také postupné zrušení univerzitního školného, dramatické zvýšení financování na školky a na péči o malé děti, revizi konzervativních škrtů sociální podpory pro chudé občany a zrušení tzv. bedroom tax, tedy konzervativci zavedeného poplatku za "nadměrné metry" ve státních bytech.

V Británii je velmi populární návrh znárodnit železnici, protože zprivatizované železnice příliš nefungují. Jsou nesmírně drahé a nespolehlivé.

Kritikové poukazují na to, že Corbyn navrhuje návrat do sedmdesátých let. Konzervativci charakterizovali labouristický volební program jako "totální spoušť" a "plán jak vyvolat v Británii chaos".

Podrobnosti v angličtině ZDE

Největší britská univerzita vyhodí kvůli brexitu 171 zaměstnanců, většinou akademiků, další budou následovat

11. 5. 2017

čas čtení < 1 minuta


University of Manchester oznámila, že zruší 171 pracovních míst na fakultách filozofické, jazyků, bioloie, medicíny a podnikatelských studií.

Vedení univerzity uvedlo jako důvody vládní legislativu a blížící se brexit jako hlavní faktory ohrožující její budoucí příjem.

Univerzita chce zlikvidovat 140 akademických míst a 31 podpůrných pracovních příležitostí.

Zdroj v angličtině ZDE



Univerzita jižního Walesu vyhodí kvůli brexitu 131 zaměstnanců:

 


Neoliberalismus a jeho principy jako brzda vývoje západních společností

11. 5. 2017 / Vojtěch Polák

čas čtení 2 minuty

Mám nutkání dění kolem sebe porozumět a nestačí mi problém pojmenovat (zaškatulkovat). Lidi jsou proti pomoci uprchlíkům - tak tedy rasismus. Obávám se, že tohle skýtá jen iluzi vysvětlení. Stejně jako úvaha, že lidi se zbláznili a nemají důvod k frustraci, neboť všechno je celkem v pořádku. Jenom podlehli rafinované manipulaci účinnými prostředky a technologiemi, o nichž se předchůdcům současných manipulátorů ani nesnilo. Koneckonců pořád bloudí s plnými nákupními košíky po hypermarketech, tak o co jim jde?

Mezitím v Absurdistánu 25:

Zabíjej levičáky pro Ježíše Krista!

10. 5. 2017 / Tomasz Oryński

čas čtení 11 minut

Francie padla. "Francouzi už neměli sílu bojovat za Francii. Ve srovnání s nimi jsou Poláci lidé mocného ducha, dávají plnou moc polským vlastencům. My procházíme znovuzrozením, zatímco Francouzi umírají...," napsala poslankyně strany Právo a spravedlnost Krystyna Pawłowicz na své facebookové stránce poté, co se dozvěděla výsledky francouzských prezidentských voleb. A ono to až do poslední chvíle vypadalo tak nadějně! Pravicový publicista Samuel Pereira, ten, který se poté, co strana Právo a spravedlnost ovládla veřejnoprávní média v Polsku, stal náměstkem šéfa veškeré publicistiky, sledoval prezidentskou debatu a vzrušovalo ho, jak podpora pro Marine Le Penovou roste... Teprve pak ho někdo bohužel musel upozornit, že rostoucí čísla, to není podpora pro Marine Le Penovou, ale že jsou to stopky, které měří čas, po který kandidáti hovoří...

Jenže kde na to v ČR brát?

Neoliberalismus pomine, do té doby je třeba jej polidšťovat

11. 5. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty

Paradigma uspořádání a řízení společnosti nelze změnit okamžitým aktem vůle, ani kdyby vyvolal sebesilnější hnutí. Není možné například dlouhodobě udržovat nacismus, protože je totálně destruktivní. Není možné dlouhodobě udržovat komunismus, jelikož je ekonomicky neudržitelný. Neoliberalismus, jemuž Vojtěch Polák ve své reakci připisuje vinu za to, že je v současnosti těžké narovnat faktickou sociální nespravedlnost a dokonce jen potrestat řádně velkokriminálníky, jsou-li dostatečně "zasíťováni", je této skutečnosti na vině. Jenže jakkoliv si lze představit spravedlivější uspořádání společenské smlouvy, musí takové řešení dozrát ke smlouvě samotné, ke konsensu na ní. To nepochybně jednou přijde. Zatím se skutečně můžeme spolehnout pouze na "rule of law" a pokud možno co nejvíce nezprostituovaných lidí viditelných ve veřejném prostoru.

Krátká poznámka k aktuální politické krizi ve Spojených státech

11. 5. 2017 / Daniel Veselý

čas čtení 1 minuta

Českou politickou scénou otřásají skandály ministra financí Andreje Babiše, které znásobuje neústavní lavírování Hradu, nicméně v tutéž dobu dochází ve Spojených státech ke zjevně závažnější politické krizi poté, co prezident Donald Trump odvolal šéfa FBI Jamese Comeyho. Představme si, kdyby Miloš Zeman propustil ředitele BIS, aby mu znemožnil vyšetřování svých možných styků s Moskvou a aby mohl účinně neutralizovat své politické soupeře. V kauze "Comey" se přikláním k názoru novináře Glenna Greenwalda a dalších pozorovatelů, podle nichž se Trump zbavil Comeyho v první řadě proto, aby na jeho místo dosadil naprosto loajálního zaměstnance, jímž bývalý ředitel FBI nebyl. Hlavním důvodem prý není vyšetřování údajných vazeb Donalda Trumpa a jeho spolupracovníků na Kreml, neboť Comeyho podřízení by příslušný kompromat nakonec stejně zveřejnili. Podle Greenwalda a dalších komentátorů je zásadním problémem nebezpečí, že pokud se Donaldu Trumpovi podaří do čela FBI dosadit svého člověka, bude Bílý dům moci efektivně potlačovat domácí disent a umlčovat své politické oponenty.

Více informací zde

Bodláky Václava Duška

Levná plastická politika – klinika s.r.o. ČR

11. 5. 2017 / Václav Dušek

čas čtení 2 minuty

Já jim povím, pane, že tohle je už ale opravdu ekelhaftes. Včera, jako dnes, u nás si nevybereš. Kolem stolu, i za stolem, veřejně i tajně, plácají si fešáci ztvrdlá játra za naše daně – zloději po sobě pokřikují mravně i nemravně; slovník z lochu, každý trochu. Perou špinavé prádlo na valše, v důkladně rozklížených neckách, ještě že většinu korouhvičkářů známe z jejich nekalého počínání z černé minulosti; předevčírem vykřikoval umrněnec, že potřebujeme nutně válečný komunismus – lidi už nevědí, co by roupama dělali, vykřikoval hrdinsky, ale dnes chodí ráno vykořisťovat bědný lid.

Italská pobřežní stráž nechala utonout přes 250 uprchlíků

10. 5. 2017

čas čtení 1 minuta

10. října 2013 zemřelo 268 syrských uprchlíků, včetně 60 dětí. Jejich plavidlo se nacházelo asi 100 km jižně od ostrova Lampedusa, který leží mezi Tuniskem a Sicílií. Nyní byl v časopise L’Espresso zveřejněn audiozáznam, který naznačuje, že italské úřady nechaly Syřany utopit záměrně, i když věděly několik hodin předem, že jejich loď je ohrožena.

Přečetli jsme:

Jak dopadli hrdinové pražského osvobození? Jednoho popravili, druhý skončil v kriminále

10. 5. 2017

čas čtení 1 minuta

Karel Kutlvašr a Jaromír Nechanský patřili mezi velitele a hrdiny, kteří v květnu 1945 stáli v čele osvobození Prahy. Komunistická justice je ale namísto odměny odsoudila – Kutlvašr strávil dlouhá léta ve vězení, Nechanský skončil na popravišti.

Karel Kutlvašr a Jaromír Nechanský byli typičtí prvorepublikoví důstojníci, kteří bojovali za osvobození Československa a porážku nacismu. „Naštěstí oba profesionální vojáci s prvorepublikovým vychováním zvládli i to, že teoreticky by měl velet Jaromír Nechanský, jak určila Česká národní rada, ale byl vojenskou hodností v nižším postavení než generál Kutlvašr," vysvětluje badatel a host pořadu Jiří Padevět.

Hned 30. srpna 1945 dostal „padáka" Jaromír Nechanský a v únoru 1948 Alexej Čepička, tehdy zeť Klementa Gottwalda a generální sekretář Ústředního akčního výboru Národní fronty, sepsal seznam generálů, kteří mají být propuštěni. Jmen bylo celkem třicet, generál Kutlvašr byl uveden na 9. místě.

Oba vojáci a hrdinové – gen. Karel Kutlvašr a kpt. Jaromír Nechanský – se pak ocitají před soudem, ale každý v jiném procesu a každý s jiným zdůvodněním. Oba se dle komunistické justice, kterou řídila právě Komunistická strana Československa, „provinili". Obviněni byli na základě politického zadání a jejich provinění se nám opravdu může zdát přinejmenším absurdní.

Celý článek: ZDE

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Hospodaření OSBL za duben 2017

6. 5. 2017

čas čtení 1 minuta

V dubnu 2017 přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 49 606.77.  Výdaje na provoz Britských listů byly 68 363.50 Kč. 

Zůstatek byl koncem dubna 2017 146 373.43 Kč.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

44941