Přečetli jsme:

Jak dopadli hrdinové pražského osvobození? Jednoho popravili, druhý skončil v kriminále

10. 5. 2017

čas čtení 1 minuta
Karel Kutlvašr a Jaromír Nechanský patřili mezi velitele a hrdiny, kteří v květnu 1945 stáli v čele osvobození Prahy. Komunistická justice je ale namísto odměny odsoudila – Kutlvašr strávil dlouhá léta ve vězení, Nechanský skončil na popravišti.

Karel Kutlvašr a Jaromír Nechanský byli typičtí prvorepublikoví důstojníci, kteří bojovali za osvobození Československa a porážku nacismu. „Naštěstí oba profesionální vojáci s prvorepublikovým vychováním zvládli i to, že teoreticky by měl velet Jaromír Nechanský, jak určila Česká národní rada, ale byl vojenskou hodností v nižším postavení než generál Kutlvašr," vysvětluje badatel a host pořadu Jiří Padevět.

Hned 30. srpna 1945 dostal „padáka" Jaromír Nechanský a v únoru 1948 Alexej Čepička, tehdy zeť Klementa Gottwalda a generální sekretář Ústředního akčního výboru Národní fronty, sepsal seznam generálů, kteří mají být propuštěni. Jmen bylo celkem třicet, generál Kutlvašr byl uveden na 9. místě.

Oba vojáci a hrdinové – gen. Karel Kutlvašr a kpt. Jaromír Nechanský – se pak ocitají před soudem, ale každý v jiném procesu a každý s jiným zdůvodněním. Oba se dle komunistické justice, kterou řídila právě Komunistická strana Československa, „provinili". Obviněni byli na základě politického zadání a jejich provinění se nám opravdu může zdát přinejmenším absurdní.

Celý článek: ZDE

0
Vytisknout
8100

Diskuse

Obsah vydání | 12. 5. 2017