Reakce na rozhovor s Ondřejem Slačálkem

Kapitalismus se neptá na obecný prospěch

11. 7. 2015 / Lukáš Stříteský

čas čtení 2 minuty

Jak by bylo možné popřít, že dochází k dlouhodobé negativní změně v západní společnosti. Bohatství západu bývalo distribuováno do všech společenských tříd díky odborům a levicovým politickým stranám. V 70. letech se rozvinuly moderní telekomunikační technologie a tryskovým letadlem se člověk mohl dostat, kam chtěl, za pár hodin. Kapitalismus nemá nyní teplotu, ale stěhuje se postupně ze Západu do třetího světa. Je to (pro akcionáře!) ziskovější i po započtení gigantického množství přepravy. Ta produkuje neudržitelné množství znečištění a žene nás čím dál rychleji k ekologické katastrofě.

Jedním z důsledků odsunu výroby je ztráta pracovních míst, investic a životní úrovně. Ke zmírňování těchto tržních externalit se západní vlády uchýlily k zadlužování. Jakmile to v roce 2008 prasklo, došlo nám, že jsme ocitli na potápějícím se Titaniku a nastává nyní souboj o to, kdo půjde přes palubu jako první. Paranoia se vkrádá k lidem o to víc, že se bojíme o našem problému mluvit, na což upozornil pan Slačálek v rozhovoru. Jde také o ztrátu příslibu našeho návratu do západní společnosti. Což je tak bolestné, že šibenice na ulicích by se daly očekávat.

Kapitalismus se neptá, zda je ekonomické rozhodnutí prospěšné pro společnost. Jakákoliv šílenost je žádoucí, jestliže je zisková. Možná tato hluboká krize, jejímiž pouhými symptomy jsou vzrůst nacionalismu a katastrofický stav eurozóny, skýtá naději k přehodnocení našeho ekonomického systému.

Snaha společensky překonat kapitalismus byla v minulém století v Sovětském svazu zničena státním kapitalismem a diktaturou. Doufejme, že v naší době dojde k něčemu pokročilejšímu. Sám za sebe bych si přál, aby se demokracie rozšířila i na pracoviště a ekonomická rozhodování se podřídila zájmům komunit a celé společnosti skrze demokratickou debatu.

Nebudu raději říkat, jak se takový systém tradičně nazývá, abych někoho neodradil.

0
Vytisknout
11288

Diskuse

Obsah vydání | 14. 7. 2015