Tsipras kapituloval před požadavky věřitelů, čelí vzpouře

13. 7. 2015

čas čtení 1 minuta

Řecký premiér Alexis Tsipras se vrací domů, kde čelí vzpouře v koalici, poté co se vzdal tváří v tvář evropským požadavkům výměnou za 86 miliard eur pomoci, které země potřebuje k setrvání v eurozóně.

Tsipras bude konfrontován s poslanci vlastní koalice, kteří se vzbouřili, když souhlasil s rozpočtovými škrty, úsporami v penzijním systému a zvyšováním daní. Parlament má čas do středy, aby schválil požadavky věřitelů, včetně zvýšení DPH a snížení penzí.

Tsipras bude muset "změnit svou administrativu a zbavit se radikálů ze své strany", ale také spoléhat na opozici při schvalovacím procesu. To může vést až k rozpadu Syrizy. Na druhé straně došlo k odvrácení bankrotu, který je považován za nejhorší možný scénář.

Poté co šestiměsíční ofenzíva proti politice úspor dosáhla jen prohloubení ekonomických potíží a antagonizace evropských partnerů, Tsipras neměl mnoho jiných možností než přijmout závěry nedělního summitu.

Podmínky, s nimiž Tsipras souhlasil, zahrnují seznam nesplněných požadavků z předchozích dvou záchranných programů a nový požadavek na převedení 50 miliard eur státních aktiv do svěřeneckého fondu, který bude tato aktiva buď prodávat, nebo z nich bude generovat hotovost.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8961

Diskuse

Obsah vydání | 15. 7. 2015