Odpor vůči arabským diktaturám nelze zaměňovat s nenávistí k muslimům

15. 7. 2015 / Daniel Veselý

čas čtení 5 minut

Na Facebooku jsem se dostal do křížku s několika náruživými obránci, či spíše obránkyněmi, poměrů v Saúdské Arábii. Bylo mi v podstatě vytčeno, že haním obyčejné muslimy s tím, že v České republice je to vlastně mnohem horší než v Saúdské Arábii. Jistě, i někteří ze zasloužilých aparátčíků v Severní Koreji se mají v tomto obřím zadrátovaném lágru dobře.

Myslím, že jsem jedním z posledních, kdo by hájil poměry v České republice nebo své krajany. Zvláště nyní – v souvislosti s masivním odporem české populace vůči neexistující hrozbě v podobě „invazní armády“ afrických běženců či řeckých „lenochů“. To ale neznamená, že míním hájit nějaké represivní režimy a diktatury, počítaje v to i arabské diktatury nebo autokracie. To se týká, myslím, všech mocenských aparátů, jež vnímám jako z podstaty utlačovatelské.

Zároveň musím přiznat, že na svých cestách po islámských zemích jsem poznal nejvlídnější, nejpohostinnější a nejotevřenější lidi, ať už hovořím o Turcích, Kurdech, Albáncích, Balkáncích, Marokáncích či Berberech. Na podzim hodlám navštívit Írán a rád bych někdy zavítal i do Saúdské Arábie. Češi mi v kontrastu s těmito lidmi přijdou vesměs uzavření, nepříliš informovaní, až ignorantští. Totéž mohu prohlásit třeba o muslimské komunitě žijící v mém rodném městě Hradci Králové, ale i v Praze.

Co si ale myslet o těch, kteří hájí, třeba i nevědomky, mocenské aparáty v některých arabských zemích, především pak v jednom z nejhorších režimů na světě - Saúdské Arábii. V této zemi byl v průběhu prvních pěti měsíců tohoto roku proveden rekordní počet poprav – 90 ZDE s tím, že 41 odsouzených na smrt bylo popraveno za nenásilné delikty spojené s drogami. Trest smrti v této zemí hrozí za tak absurdní „přečiny“, jako je cizoložství, čarodějnictví či odpadlictví od víry. V Saúdské Arábii je taktéž široce rozšířeno mučení, a to zcela beztrestně ZDE. V některých případech bylo mučením vynuceno přiznání u osob, které byly posléze odsouzeny k smrti.

A dále - co si myslet o zákonodárství země, kde je nelegální poskytnout odbornou lékařskou pomoc ženě, která omdlí na veřejnosti ZDE? Saúdská Arábie je navíc jediným státem na světě, kde ženy nemohou samy řídit motorová vozidla.

Lidská práva šíitské menšiny (15 procent obyvatelstva) v této feudální monarchii jsou dlouhodobě pošlapávána a tato minorita je považována za 5. kolonu Íránu ZDE. Saúdští šíité žijí převážně v oblasti, kde se nacházejí veškerá saúdskoarabská naleziště ropy. V současnosti hrozí, že v této pro Rijád klíčové oblasti vypuknou sektářské rozbroje, což by mohlo vyústit v oslabení opresivního režimu.

Saúdská Arábie – s tichým souhlasem svého klíčového spojence Spojených států – v roce 2011, v době arabského jara, pomocí svých bezpečnostních složek zadusila demokratizační snahy v sousedním Bahrajnu, kde bylo během protestů zatčeno na 3000 osob a nejméně 80 dalších bylo usmrceno ZDE.

Nevím o tom, že by Česká republika provedla vzdušnou invazi, jež by postrádala mandát Rady bezpečnosti OSN, do některé ze sousedních zemí – jako v případě letecké kampaně arabské koalice vedené Saúdy – s vojenskou podporou Obamovy administrativy – jež byla zahájena před čtvrt rokem v Jemenu. V průběhu této doby bylo zabito 3000 Jemenců, včetně 1500 civilistů, bombardování a pozemní boje vysídlily milión dalších osob z domovů a 80 procent z 25 miliónů obyvatel této zchudlé země krčící se v rohu Arabského poloostrova potřebuje kvůli pozemní, letecké a námořní saúdskoarabské blokádě nějakou formu humanitární pomoci. Některé lidskoprávní skupiny dokonce varují, že by v zemi mohl vypuknout hladomor ZDE.

A v neposlední řadě je to právě saúdskoarabská monarchie, která s pomocí Bílého domu a pákistánské tajné služby ISI dlouhá desetiletí do světa šíří svou státní doktrínu – wahhábismus, jehož učení se příliš neliší od ideologie džihádistů z Islámského státu – do celého světa. Bývalý analytik CIA a dnes akademik Flynt Leverett v souvislosti s právě uzavřenou smlouvou mezi šesti velmocemi a Íránem o jeho jaderném programu prohlásil, že Spojené státy potřebují mít po letech nepřátelství vůči Teheránu korektní vztahy s Íránem, a nikoliv stranit Saúdské Arábii, která produkuje džihádistický teror ZDE.

Výše uvedenými informacemi jsem chtěl říct, že problémem či hrozbou samozřejmě nejsou obyčejní muslimové, vztahy mezi nimi či jejich vztahy vůči lidem jiného vyznání – jak ostatně vyplývá ze všech mých textů na toto téma – ale státní a mocenské aparáty produkující smrt, mizérii a teror. Překvapuje mne, že toto naprosto elementární stanovisko nejsou někteří jedinci s to pochopit.

0
Vytisknout
7251

Diskuse

Obsah vydání | 20. 7. 2015