Merkelová "hazardně proplýtvala dobrou pověst Německa" kritizuje Habermas

16. 7. 2015

čas čtení 2 minuty

Nejvýznamnější intelektuální osobnost evropské integrace Jürgen Habermas ostře kritizoval Angelu Merkelovou. Svým tvrdým postojem vůči Řecku hazardně zlikvidovala úsilí předchozích generací o zlepšení pověsti Německa

Filozof a sociolog Jürgen Habermas, jedna z nevýznamnějších osobností evropské integrace, ostře kritizoval Merkelovou, že prakticky vykonala "trest" na levicové vládě Alexise Tsiprase.

>

"Obávám se, že německá vláda, včetně její sociálně demokratické části, hazardně proplýtvala v jediné noci veškerý politický kapitál, který lepší Německo shromažďovalo po půl století," řekl Habermas. Předchozí německé vlády, dodal, projevovaly "větší politický takt a postnacionální mentalitu".

Habermas, který je považován za jednoho z nejvlivnějších současných evropských intelektuálů, konstatoval, že vyhrožováním Řecku, že bude vyhoštěno z eurozóny se Německo "bezostyšně projevilo jako hlavní evropský šafář a poprvé otevřeně v Evropě prosazovalo požadavky německé hegemonie".

Výsledek jednání mezi Řeckem a ostatními státy eurozóny podle Habermase "nedávají ekonomicky smysl, protože jedovatá směsice nutných strukturálních reforem státu a ekonomiky s dalšími vynucenými neoliberálními kroky zcela odradí vyčerpané obyvatelstvo Řecka a zlikviduje jakoukoliv možnost růstu."

Habermas dodal: "Donutit řeckou vládu, aby souhlasila s ekonomicky pochybným, vlastně jen symbolickým privatizačním fondem, tomu lze rozumět jen jako trestu uvalenému na levicovou vládu."

Habermas argumentuje, že se Evropa "octla v politické pasti":

"Bez společné finanční a hospodářské politiky budou národní ekonomiky pseudosuverénních států dál v oblasti produktivity divergovat. Žádné politické společenství nemůže takové napětí dlouhodobě vydržet. Zároveň se instituce EU snaží vyhýbat otevřeným konfliktům, a tak brání nutným politickým iniciativám pro rozšíření měnové unie v politickou unii. Jednat mohou jen šéfové vlád v Radě Evropy, jenže ti nejsou schopni jednat ve prospěch společného evropského společenství, protože myslí jen na voliče ve svých národních státech."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
10341

Diskuse

Obsah vydání | 21. 7. 2015