Poctivost je i dnes cesta jak dostat rodinu do pekel?

12. 7. 2015 / František Štván

čas čtení 2 minuty

Samozřejmě, s jistotou tvrdit, že EET (elektronická evidence tržeb) nasměřuje podnikateli a živnostníky všechny včera, dnes a zítra "odkláněné" miliardy do státní kasy, nemohu. Obzvlášť, když od legislativců a ekonomických mudrlantů (to je podle mne poctivější výraz než každého, kdo se otřel o ekonomickou vědu třeba i v mimořádně zrychleném studiu, okamžitě nazývat odborníkem) slyším, jak bude snadné EET obejít. Jeden důležitý společenský přínos EET nezmizí, i kdyby nakonec nebyla realizována.

Ukazuje, jak obrovskou lží bylo listopadově - sametové slibování, že se přechodem na tržní a demokratickou společnost, ve které bude vládnout neomylná, vše řešící neviditelná ruka trhu, zbavíme údajně socialistických návyků vyjádřených zlidovělým pořekadlem - kdo nekrade, okrádá rodinu.

Samozřejmě, šibalství bylo je a bude přítomno v každé společnosti, ale něco jiného je souboj státu s jednotlivci, kteří krádežemi vyjadřují svůj osobní vztah k rodině, a něco jiného je souboj státu s volenými zástupci lidu a prezidenty různých zájmových skupin, kteří naprosto pregnantně vyhrožují, že schválení EET a represí za její nedodržování přinese obrovský zánik živností a podnikatelských aktivit a naopak zvýšený počet okradených rodin směřujících s nataženou rukou na sociálku.

Hlásají to a vyhrožují i přesto, že ve spojení s těmi co zastupují a hájí používají v množství větším než malém přívlastky poctiví a pracovití. Zřejmě si myslí, že ti, co je poslouchají, jsou hlupáci, kteří si neuvědomují, že se lidové moudrosti - s poctivostí nejdál dojdeš a Masarykovu krédu - nebát se a nekrást, halasně vysmívají a naopak oprašují - kdo nekrade, okrádá rodinu. Nic jiného si myslet nemohu, když zavedení EET má poctivé (?) a pracovité zahnat na cestu do pekla. Pořádek, jak se ukazuje, evidentně přátele nedělá, což je dalším negativním multiplikačním efektem boje proti EET.

0
Vytisknout
10868

Diskuse

Obsah vydání | 14. 7. 2015