Britové brutálně mučili Afričany v padesátých letech

9. 10. 2012

čas čtení 3 minuty

Minulý týden získali tři staří Keňané právo žalovat britskou vládu za mučení, které utrpěli - kastraci, bití a znásilňování - v britských koncentračních táborech provozovaných britskou koloniální správou v Africe v padesátých letech.

V těchto táborech Britové umučili k smrti mnoho desítek tisíc lidí. Velký počet mužů byl vykastrován kleštěmi. Jiní vězni byli znásilňováni, někdy noži, rozbitými lahvemi, hlavněmi pušek a škorpiony. Ženám byly obdobné předměty vsunovány do vaginy. Britští věznitelé vězňům usekávali prsty a uši, vypichovali jim oči, ničili prsa žen kleštěmi, polévali osoby petrolejem a zapalovali je. Zemřelo mnoho tisíc lidí, píše George Monbiot v deníku Guardian.

Z tajných archivů britské vlády, zveřejněných letos v dubnu, vyplývá, že britský generální prokurátor, koloniální guvernér a koloniální tajemník věděli, co se děje. Guvernér zajistil, že britští mučitelé dostali právní imunitu. Ta se týkala i britských důstojníků, o nichž bylo známo, že pekli vězně až k smrti. Koloniální tajemník na veřejnosti systematicky lhal.

Málo odlišuje britský imperiální projekt od jiných takových projektů. Ve všech případech bylo cílem kořistnictví, uchvácení území i pracovních sil. Když se proti tomu místní lidé protivili (jak se o to pokusili v Keni někteří členové kmene Kikuju) reakce všude byla stejná: extremní brutalita, uplatňovaná ve velkém měřítku, skrývaná před veřejností velkou vzdáleností a oficiálním lhaním.

Následující britské vlády se to celé snažily popírat. Zlikvidovaly většinu dokumentace a o zbytku dokumentace lhaly. Britské popírání toho, co se dělo v Keni, ukazuji, jak Británii její koloniální historie zbrutalizovala.

Ve své knize Vyhlaďte všechny ty primitivy dokazuje Sven Nykvist, jak ideologii, která vedla k Hitlerově válce a k holocaustu, vypracovaly předtím koloniální mocnosti. Imperialismus potřeboval především mýtus, který by ho očistil. Vytvořili ho především britští teoretici.

V roce 1799 zahájil Charles White proces, který identifikoval Evropany jako svou podstatou nadřazené lidem z jiných částí světa. Tento názor pak dominoval britskému myšlení. Dokonce i Charles Darwin považoval vyhlazení lidí s tmavou kůží za nevyhnutelný přírodní zákon. Někteří britští teoretikové argumentovali, že Evropané mají povinnost tento proces urychlit. Musejí zachovat nedotknutelnost bílé rasy a zlikvidovat méněcenné rasy co nejdříve.

Tyto názory přejali pak němečtí teoretikové. V knize Mein Kampf argumentoval Hitler, že expanze německé říše směrem na východ je jen odrazem britské expanze na západ a na jih. Hitler systematizoval a zindustrializoval, co imperiální státy dělaly pět století.

Jsem přesvědčen, pokračuje Monbiot, že brutalizace britského impéria také umožnila nesmyslná jatka první světové války. Vládnoucí třída, která v sedmdesátých letech devatenáctého století vytvořila v Indii umělý hladomor, v němž zemřelo mezi 12 až 29 miliony lidí a jí to bylo jedno, byla schopná všeho.

Proces pokračuje dodneška. Dodnes patří v Británii přistěhovalci mezi "problémové rodiny", problémy jsou s muslimy a žadateli o azyl. Proces dehumanizace se obrátil dovnitř do samotné Británie.

Kompletní článek v angličtině ZDE

0
Vytisknout
15927

Diskuse

Obsah vydání | 11. 10. 2012