Hnutí za přímou demokracii:

Volební lístky netrhat, je-li koho volit

11. 10. 2012

čas čtení 3 minuty

Nemá cenu opakovat známé věci - výzva Hnutí za Přímou Demokracii už rozčeřila hladinu dost. HzPD není nihilistické a neradí jen trhat. Radí především k odpovědnému a pečlivému výběru těch, kterým se rozhodnete dát svůj hlas, píše Jaroslav Plucar.

Politickou scénou a politickou kulturou v zemi je otráveno až příliš mnoho lidí. Řada lidí se díky politice vládní garnitury ocitla v existenční nouzi. Dělení společnosti na "líné socky" a "zodpovědné úspěšné" kormidluje společnost spíše k sociální konfrontaci než k sociálnímu smíru.

O to odpovědnější a pečlivější musí být výběr toho, komu dáte svoji důvěru a svůj hlas. Od toho, kdo není opravdovou osobností, nelze čekat za této situace změnu k lepšímu.

Přesto Hnutí za Přímou Demokracii nalezlo dvě kandidátky do senátu, které za opravdové osobnosti považuje a se kterými spolupracuje. Na svých webových stránkách jim vyjádřilo veřejně svoji podporu, a žádá Vás, občany, abyste je podpořili i Vy.

Je to paní Lenka Procházková, které kandiduje ve volebním obvodu č. 23 (Praha 8) a paní Jana Lorencová ve volebním obvodu č. 74 (Karviná). Obě podporují zavedení zákona o odvolatelnosti politiků a další prvky přímé demokracie, obdobně, jako je tomu ve Švýcarsku, a obě už považují za samozřejmost spolupráci s občany a občanskými iniciativami.

O paní Procházkové píšeme jinde. Proč prošla náročným výběrovým sítem paní Jana Lorencová?

1. Po roce 1968 byla zbavena možnosti tvůrčí práce.

2. Nezahořkla a po roce 1990 se s plnou vervou vrhla do víru investigativní žurnalistiky. Její televizní Klekánici, reportáže o lehkých topných olejích a dalších podobných kauzách hltal doslova celý národ.

3. Nabízeli jí úplatky, proti kterým je pověstná krabice od vína jen spropitným, aby toho nechala. Nevzala je a nenechala toho.

4. Naznačovali jí, že by také nemusela být na tomto světě dlouho. Přesto toho nenechala.

5. Po roce 2004 najednou nebyl zájem o její do té doby úspěšné a sledované pořady (proč asi?) a takzvaně se přestala vysílat.

6. A zase nezahořkla a už se ve spolupráci s občany a občanskými iniciativami naplno věnuje kauzám, které otravují život občanům v regionu, za který kandiduje.

7. Dobrá vůle musí být doprovázena tím správným fortelem, jinak se mine cíle. Paní Jana si neplete paragraf s houslovým klíčem, jako někteří vrcholoví politici, zejména ti, co studovali v Plzni. Přečtete-li si její knihu Krvavé oleje s podtitulem Můj přítel vrah, pochopíte proč. Paní Jana je zkrátka zvyklá dotahovat věci do konce.

HzPD je přesvědčeno, že bude-li zvolena, bude se v regionu, za který kandiduje, zas volněji dýchat a o trochu lépe žít, protože problémy, které jí svěříte, do konce dotáhne.

0
Vytisknout
8412

Diskuse

Obsah vydání | 12. 10. 2012