Neumíráme hlady, ale daleko k tomu nemáme

11. 10. 2012

čas čtení 6 minut

Pozn. red. Níže uvedený příspěvek publikujeme jako příklad, při vědomí toho, že Kalouskovou vládou uměle vyvolaná deflační hospodářská krize zřejmě přivedla na hranici hladovění větší počet občanů. Neděláme si iluze, že čtenáři Britských listů mohou všem těmto lidem v těžké situaci pomoci. Nicméně bychom měli o těchto případech alespoň vědět a společně uvažovat o tom, jak se navzájem podpořit a pomoci si. V důsledku stupidního ekonomického vedení státu se situace lidí bude zřejmě dál zhoršovat - je záhodno uvažovat o vytvoření svépomocných sítí. Píšu to při vědomí toho, že v minulosti čtenáři Britských listů ve dvou námi zveřejněných případech radikálně a účinně zasáhli velkou finanční pomocí a zachránili oběti současného režimu v ČR před katastrofou. Čtenář ovšem nežádá o finanční pomoc, ale o práci... Opravdu hloupá by byla reakce, že si za svou situaci může sám, anebo že ve stejné situaci jsou dnes v Česku statistíce lidí...

Dostal jsem se okolnostmi do značně obtížné situace. Bydleli jsme v Praze, kde jsem pracoval jako copywriter. Protože jsem tuto práci mohl dělat z domova a protože vynášela dost na to, abychom přežili, přestěhovali jsme se s celou rodinou na vesnici do Šluknovského výběžku.

Shodou okolností, jakmile jsme se odstěhovali z Prahy, zakázky copywritingu začaly mizet. Dvě společnosti, u kterých jsem se v copywritingu usadil, pomalu přestaly nabízet nové zakázky. Dočkám se od nich pouze několika málo za měsíc. Čímž vydělám jen naprosté minimum. Pro představu -- za září jsem vydělal pouhé dva tisíce, za srpen totéž.

Pokoušel jsem se, a stále se pokouším, nalézt práci v okolí, ale není. Odevšad jsem hnán, všude je mi oznamováno, že nepřibírají, pouze vyhazují. V rámci šetření, samozřejmě, píše Štěpán Cháb.

Přemýšleli jsme s mou paní, že bychom se přihlásili na sociální odbor, aby nám toto, doufám přechodné, období, pomohl překlenout stát. Ovšem máme děti na domácí výuce a jsme si téměř jisti, že by se stát, v zastoupení místních úředníků, do nás kvůli tomu spíše pustil, než aby nám pomohl. Vím, že to může být přesvědčení liché, ale přeci jenom, žijeme zcela jiným způsobem, než ostatní společnost, nemáme televizi, nežijeme v objetí zbytečných technických vymožeností, žijeme prostě. Zároveň se mi nechce žít na dluh státu, který je už kvůli politice zbídačen dostatečně.

S takovými výdělky nyní máme uživit platbu za dům, sebe a zároveň i připravovat dům na zimu. S dvěma tisíci to už přestávám zvládat a bohužel netuším, kam se obrátit. Po oznámení ČEZu, že mi už pomalu hrozí odpojení elektřiny, se začínám trochu více stresovat. Ono toho je mnohem víc, ale stud mě polévá, jen na to pomyslím, ještě o tom psát.

I napadlo mě následující. Britské listy čte velké množství inteligentních lidí. A tito lidé určitě někdy narazí na situaci, kdy musí něco sepsat, ale nechce se jim snad až nadnárodně. Mohli by tedy oslovit mě. Mohli by si objednat i třebas sepisování pohádek pro děti. Cokoliv, co se psaní týká.

Vím, že pomáháte lidem v nouzi, když uznáte za vhodné, také je mi jasné, že po několika takových akcích se Vaše mailová schránka zaplavila neskutečným množstvím volání o pomoc. Hádám, že to je odraz umělé krize a hádám, že to pro Vás určitě není ani nijak příjemné. A přesto se pokusím o to samé. Jen s tím rozdílem, že já nevolám po tom, aby mi někdo posílal peníze, ale aby mi někdo dal přičichnout k příležitosti peníze si touto formou vydělat sám.

Pouvažujte prosím nad mou prosbou

S úctou

Neumíráme hlady, ale daleko k tomu nemáme

Jak takové téma zlehčit, aby nevyznělo až tak vážně? Vždyť v kapitalismu je přáno všem stejným dílem, je tedy naše věc, že jsme onen stejný díl pojali pouze jako možnost pro neustálý stres a hlad. I v hladu jde přeci hledat možnosti. Zda je mírný nebo až žírný, zda se jím trápit nebo na něj už rovnou umírat.

Abych se z toho trochu vymotal, pokusím se Vás oslovit svou nabídkou. Z nouze se věnuji psaní textů na internet, normální práci ve Šluknovském výběžku nalézt nemohu. Plním weby textem, sepisuju reklamní články za směšnou odměnu jako námezdní dělník. Nic proti tomu, pokud by nás to uživilo, ale v poslední době se i tato virtuální obživa vytrácí, stižena asi také morální krizí světa.

Proto nabízím své služby Vám. Jsem schopen sepsat jakýkoliv text. Navrch čtivě a s vtipem. Na rozdíl od ostatních copywriterů jsem ovšem nepotratil osobnost a dokážu se do textu zahloubat. Vedle čistě pracovních, a profesionálně znějících textů dokážu sepsat i různá jiná abecední odvětví. Od pohádek pro děti, přes vymýšlení strategií pro propagaci Vaší firmy či osoby až po psaní nákupních lístků.

Pokud toužíte po tom, číst denně dětem před spaním novou a neokoukanou pohádku nebo potřebujete sepsat nějaký nudný text, oslovte mě prosím, rád to zařídím.

0
15922

Diskuse

Obsah vydání | 12. 10. 2012