Nobelova cena míru byla udělena Evropské unii

12. 10. 2012

čas čtení 1 minuta

Nobelova cena míru za rok 2012 byla udělena Evropské unii. Norský výbor ignoroval nynější hospodářskou krizi a pochválil dlouhodobou historickou roli EU při prosazování smíření a míru. Thorbjørn Jagland, předseda výboru Nobelovy ceny, konstatoval, že EU byla silou pro mír jak v období po druhé světové válce, kdy svázala dohromady Německo a Francii, tak po krvavé válce v devadesátých letech na Balkáně.

Dodal: "Musíme si uvědomit, čeho jsme na tomto kontinentě dosáhli, a nedopustit, aby se kontinent znovu rozpadl." Rozpad EU by mohl vést k vzniku "extremismu a nacionalismu", který vedl k tolika "hrozným válkám", varoval Jagland.

K úspěchům EU patří, že je dnes válka mezi Francií a Německem "nemyslitelná" po 70 letech, kdy spolupracují jako těsní spojenci. Jiným úspěchem bylo v osmdesátých letech rozšíření EU na Řecko, Portugalsko a Španělsko. Do těchto zemí se rozšířila demokracie. Dalším úspěchem bylo přijetí východoevropských zemí po pádu berlínské zdi.

Jagland také pochválil roku EU na Balkáně. "Etnicky založené národnostní konflikty byly urovnány," řekl. Příští rok vstoupí do EU Chorvatsko, Černá Hora začíná vyjednávat o členství a Srbsko má status kandidáta. EU také "silně podpořila rozvoj demokracie a lidských práv" v Turecku.

Jagland přiznal, že Evropská unie má v současné době vážné problémy. "Zaznamenává ekonomické potíže a vážné sociální nepokoje". Avšak dodal: "Norský výbor pro Nobelovu cenu se chce zaměřit na to, co považuje za nejdůležitější úspěch EU: úspěšné úsilí za mír a smíření a za demokracii a lidská práva. Stabilizující role EU pomohla proměnit Evropu z kontinentu války v kontinent míru."

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9578

Diskuse

Obsah vydání | 12. 10. 2012