Konkrétní ukázka zaujatosti České televize ve prospěch pravicových stran

14. 10. 2012 / Jan Čulík

čas čtení 3 minuty

Z níže uvedené citace z pořadu ČT Události, vysílaného v sobotu 13. října 2012 večer, je zjevné, jak svými formulacemi Česká televize podprahově ovlivňuje voliče. Vládní škrty označuje eufemistickým slovem "reformy"; přijímá tím politický žargon vládnoucích stran. Ve svých formulacích se moderátorka Marcela Augustová a reportér Vladimír Keblúšek identifikovali s politikou vládních pravicových stran. Novináři ale musejí mít od politických stran, jejich programů a ideologie i od názorů politiků odstup tak, jak to prokázal v témž pořadu ve své reportáži Daniel Takáč. Ten při shrnutí názorů předsedy KSČM Vojtěcha Filipa správně použil celé řady výrazů, jimiž od nich zaujal odstup:

"tak to alespoň před malou chvílí říkal"

"je prý zcela logické"

"výsledek, který označují jako dobrý"

"komunisti v minulém období podle svého vedení dobře pracovali"

Augustová a Keblúšek však nezaujali tentýž postoj vůči Občanské demokratické straně. Je nepřípustné, aby Česká televize označovala vládní škrty jako "reformy" a aby je svým divákům prezentovala jako "nutné". Formulace Augustové i Keblúška měly znít:

"pravicové strany doplatily na to, co označují jako nutné, ovšem nepopulární vládní škrty".

"to je daň za ty škrty, které vláda, jak tvrdí, musí provádět".

Kompletní citace z pořadu:

Od 08'27":

Marcela Augustová: A teď pohled do štábu nejsilnější vládní strany živě. ODS už připustila, že volby vyhrála levice a že pravicové strany doplatily na nutné, ovšem nepopulární reformy. Mezi občanskými demokraty je celý den Vladimír Keblúšek. Vladimíre, jak konkrétně bude občanská demokracie na výsledky reagovat?

Vladimír Keblůšek: Tak vy už jste to řekla, Občanská demokratická strana řekla, že to je vítězství levice a že to je daň za ty reformy, které vláda musí provádět. A také ještě oznámila, že tam je jeden zajímavý jev, a to, že ztrácí, že ztrácí tradiční politické strany že ztrácí voliče. A já už tu mám přímo premiéra a předsedu Občanské demokratické strany Petra Nečase. Dobrý večer.

(...)

Od 12'35":

Marcela Augustová: Úspěchem jsou volby pro KSČM, která proti minulému období výrazně posílila v krajích. V sídle strany v ulici Politických vězňů máme Daniela Takáče. Danieli, co hodlá strana konkrétního z onoho velmi solidního výsledku vyvodit?

Daniel Takáč: Dobrý večer z ústředí KSČM. Tak v první řadě bude cítit větší tíhu odpovědnosti, alespoň tedy minimálně předseda KSČM Vojtěch Filip, tak to alespoň před malou chvílí říkal. Pokud jde o ty kraje, kde komunisté dosáhnou z největší pravděpodobností vítězství, tak je prý zcela logické, že se budou snažit o přímý vstup do jednotlivých krajských vlád. Ten výsledek, který označují jako dobrý, který je potěšil, je způsoben jednak tím, že komunisti v minulém období podle svého vedení dobře pracovali a samozřejmě část věcí v uvozovkách zadarmo dostali i od toho, jak se chová pravice. To jsou nebo to je parafráze slov předsedy KSČM Vojtěcha Filipa, kterého tímto vítám i v živém vysílání České televize. (...)

0
Vytisknout
14551

Diskuse

Obsah vydání | 16. 10. 2012