Britští "generálové k pronajmutí" lobovali na ministerstvu obrany ve prospěch zbrojovek

14. 10. 2012

čas čtení 1 minuta

Vysoké britské vojenské důstojníky v důchodu natočili během tři měsíce trvající investigace reportéři z týdeníku Sunday Times, jak na britském ministerstvu vnitra lobbují za zbrojovky a snaží se tam v jejich zájmu vyjednat obrovské vojenské zakázky, ve výši milionů liber.

Vyšlo najevo, že generálplukovník Sir John Kiszely, hrdina z války o falklandské ostrovy a bývalý šéf britské Defence Academy, potvrdil, že může zneužívat své role jako předseda Royal British Legion k prosazování zájmů zbrojovek u britského premiéra a dalších vysokých státních činitelů. Vytahoval se také, že lobboval v zájmu jednoho multimilionového kontraktu.

Generálplukovník Richard Applegate, bývalý šéf odboru britského ministerstva obrany pro nákup, se vychloubal, že úspěšně lobboval v parlamentu za udělení kontraktu v hodnotě půl miliardy liber jedné izraelské zbrojovce.

Admirál Sir Trevor Soar, velitel britské námořní flotily do března 2011, se vychloubal, že "ignoruje" zákaz lobbování za zbrojovky platný po dobu dvou let po odchodu z ministerstva obrany a dodával, že systém, který má bránit lobbování v britské vládě nefunguje.

Lord Dannat, bývalý šéf britské armády, hovořil otevřeně o tom, že poruší zákaz lobbovat a prosadí kontrakt jedné zbrojovky ve výši 400 milionů liber rozhovorem s vysokým státním úředníkem, s nímž chodil do téže školy.

Britský ministr obrany Phil Hammond uvedl v britské televizi v neděli, že bude muset těmto a dalším bývalým vysokým činitelům britské armády zakázat přístup na ministerstvo obrany.

Podrobnosti v angličtině ZDE (placený přístup)

0
Vytisknout
7192

Diskuse

Obsah vydání | 16. 10. 2012