Poučení pro Kalouska:

Vládní škrty, prováděné britskou vládou, stojí Británii dalších 76 miliard liber, varuje MMF

14. 10. 2012

čas čtení 1 minuta

Vládní škrty, které provádí britský konzervativní ministr financí George Osborne, připraví Británii do r. 2015 o 76 miliard liber (2356 miliard Kč) více, než Osborne předpokládal. Vyplývá to z analýzy Mezinárodního měnového fondu zabývající se tím, jakou škodu ekonomice napáchají vládní škrty.

Christine Lagarde, ředitelka Mezinárodního měnového fondu, minulý týden konsternovala vlády provádějící kontroverzní škrty, když poukázala na to, že dopad škrtů na hospodářský růst je zřejmě větší, než se dosud usuzovalo.

Britský vládní Úřad pro rozpočtovou odpovědnost použil pro hodnocení záporného dopadu škrtů "fiskální multiplikátor" ve výší 0,5. Znamenalo to, že každá libra škrtů vede ke snížení výkonu ekonomiky o půl libry. Avšak po zkoumání hospodářské situace mnoha zemí, které začaly provádět škrty, dospěl Mezinárodní měnový fond k závěru, že skutečný finanční multiplikátor škrtů se pohybuje někde mezi 0,9 a 1.7. Jinými slovy, za každý škrt ve výši jednoho milionu korun se sníží výkon ekonomiky v některých případech o více než půl druhého milionu korun.

Britské odbory vypočítaly, že v britském případě je skutečný fiskální multiplikátor 1,3. To znamená, že Úřad pro rozpočtovou odpovědnost podcenil dopad vládních škrtů o 76 miliard liber (2356 miliard Kč), což je víc než 8 procent HDP za pětileté období. Namísto snížení výkonu ekonomiky o méně než 1 procent vedly škrty k snížení výkonu ekonomiky o více než 2 procenta. To vysvětluje, proč se Británie octla v druhém kole hospodářské krize.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6553

Diskuse

Obsah vydání | 16. 10. 2012