Sedm drobných postřehů z voleb

13. 10. 2012 / Jan Čulík

čas čtení 5 minut

1. Olomoucký politolog v Moravcově sobotním volebním speciálu na ČT 24 uvedl jednu velmi zajímavou věc. Poukázal na to, že KSČM volí drtivou většinou starší lidé. Dodal ale: "Pozor, to není generační volba. KSČM začínají v ČR volit občané, jakmile dosáhnou určitého věku, tedy i ti, kteří v mladších letech svého života KSČM nevolili". Je to otřesnou vizitkou politiky dnešních vládních stran. Zjevně, kdo se dostane do kategorie staršího občana, stává se obětí nevybíravého sociálního útlaku a vykořisťování od státních struktur. Tito lidé zřejmě právem cítí, že se jich, jako slabších občanů společnosti, jejichž slabosti vládnoucí mafie zjevně nepokrytě využívá, dokáže zastat jen KSČM.

2. ČT v sobotních Událostech hrubě porušovala principy veřejnoprávní nestrannosti. Když reportér informuje o názorech a postojích politika, musí se od nich distancovat. Nemůže prezentovat politikovy názory jako svoje vlastní. Reportér ČT v Událostech před rozhovorem s Nečasem hovořil o tom, že ODS ve volbách propadla, "protože provádí nezbytné vládní škrty". To je nehoráznost! Reportér měl říci: "protože vláda provádí to, co ODS považuje za nezbytné vládní škrty". Reportér veřejnoprávní televize, každý slušný a profesionální novinář musí informovat o názoru politika s odstupem. Kupodivu to reportéři ČT v těchže Událostech udělali pouze, když informovali o názoru politika komunistického. Je to na stížnost Radě České televize...

Jinak bych chtěl dodat, že způsob, jak reportéři ČT interviewovali politiky, byl nesmírně chabý. Byly desítky palčivých otázek, které měl reportér Nečasovi na jeho bláboly namítnout.

3. Skupina čelných členů ODS v čele s Nečasem vypadala při tiskové konferenci v sobotu odpoledne jako naprostí idioti a zoufalci. Celému jejich vystoupení dal přirozeně korunu Nečas, který prostě plácá nudné hlouposti. Avšak, bohužel, celá ekipa vedení ODS měla na tváři idiotské výrazy a vypadali prostě jako parazité nevalné inteligence, které jakási podivná náhoda vrhla do pozic, kde se mohou chovat jako paraziti. Vedoucí politikové ČSSD naproti tomu při jejich tiskové konferenci nevypadali sice jako sofistikovaní gentlemani, ale vypadali normálně, běžně, obyčejně česky.

4. Oni opravdu mluví jen k svým soukmenovcům. Fascinovalo mě, že při svém nudném televizním vystoupení Nečas (a posléze i Vondra) děkovali pouze voličům ODS. Ti lidé opravdu zřejmě žijí v jakési bublině, kde berou vážně jen ty zoufalce, kteří s nimi souhlasí a kteří se podílejí na jejich čachrech. Nečas otevřeně v televizi přiznává, že vládne jen pro voliče ODS. To je síla. Normální demokratický politik (v Británii, ve Francii) po volbách děkuje všem občanům, i těm, kteří pro jeho stranu nehlasovali! Skutečnost, že premiér ignoruje 90 procent národa, který pro něj nehlasoval, je otřes. Na to může jedině dojet.

5. Výsledky krajských voleb jsou pro ČSSD varováním. "Úspěch KSČM je na prvním místě dílem otřesné vládní politiky, ale také neschopnosti ČSSD přesvědčit voliče, že je k pravici skutečnou, nezkorumpovanou alternativou. Výsledky také ukazují, že pravicové strany budou muset najít jinou taktiku, než mobilizovat proti KSČM. To už evidentně nefunguje," píše na svém blogu Jiří Pehe. Má pravdu.

6. Nacionalismus a šovinismus? Karel Dolejší spekuluje, že se pravicové strany mohou pokusit zachránit se vytvořením nějaké nové nacionalistické strany. Pokusit se o to jistě mohou, ale otázka, je zda to bude úspěšné. V těchto volbách nacionalistické a šovinistické strany (Suverenita Bobošíkové, DSSS) zcela propadly. Neprosadily se ani žádné jiné malé nové "protestní strany", s výjimkou lokálních iniciativ. Zdá se tedy, že pro jiné nové strany než lokální iniciativy není v české politice místo, a není tam ani pro nacionalismus či šovinismus.

7. Volební výsledky jsou problém pro všechny. Kdesi jsem přečetl bystrou poznámku, že výsledky nynějších krajských voleb jsou problém pro všechny strany. Nevyhrál nikdo. Samozřejmě brutálně propadla pravice (zajímavé je, jak se IDnes nemůže přimět k tomu, aby to v titulku uvedla naplno), jenže ČSSD šlapou silně na paty komunisté, výsledky sociálních demokratů nejsou moc dobré. A KSČM vznikl jejím výrazným vítězstvím problém: ztratila výhodnou pozici opozičního kibice stojícího mimo politické hřiště, přestala být stranou, která se neúčastní politického rozhodování a bude se teď muset aktivně podílet na mainstreamové politice. Zvládne to bez poskvrny? Budou výsledky její praktické politiky tak dobré, že komunisty voliči zvolí znova? Ukáže se, že KSČM má proveditelnou a realistickou politiku, nebo že to všechno byly jen kecy?

0
Vytisknout
11246

Diskuse

Obsah vydání | 16. 10. 2012