Volby jsou selháním Nečasovy vlády

14. 10. 2012 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Vítězství levice a vysoká volební neúčast (číselně srovnatelná s jinými krajskými volbami, nicméně přece jen nezvykle vysoká vzhledem k tomu, jak napjatá je v současnosti situace v celé společnosti a jak zásadní "reformy" dělá pravice) v právě proběhlých krajských volbách jsou jasným důsledkem selhání pravicové vlády Petra Nečase, která dlouhodobě nedává žádnou jinou vizi kromě škrtů a dávno nevěrohodného boje proti korupci.

Pravicoví voliči se za ni nepostavili, i když vláda levice na krajích rozhodně nevypadá bezchybně a čistě.

Před časem jsem slyšel v rádiu postesk, že česká veřejnost nebere novou aktivitu policie (Rath, Parkanová, Šiška, Dalík) ve věci podezřelých veřejných zakázek jako důkaz boje proti korupci, nýbrž jako důkaz prohnilosti české politiky.

Za dvacet let polistopadového vývoje česká "demokratická politika" úspěšně navázala na normalizaci a umožnila téměř doslova rozkrást a zdecimovat zemi.

Žádná opravdu vážná podezření nebyla vyšetřena a celý systém se stal metastázující džunglí korupce, která ničí všechno.

Vzestup KSČM jako jediné de facto "čisté", protože k moci nepřipuštěné, strany v parlamentním spektru je proto naprosto logický, a tím logičtější, že představuje zřejmě přinejmenším rétoricky autentičtější hráz proti asociální politice Nečasovy vlády, která žene lidi do bídy, než ČSSD.

Ve sněmovních volbách, bude-li politika Nečasovy vlády pokračovat, může KSČM dosáhnout i volebního vítězství.

Pravici nedal nikdo mandát k tomu, aby hnala lidi do bídy ve jménu stupidních škrtů a za běžného provozu, který spočívá už desítky let rozkrádání veřejných prostředků, který se dnes cudně zakrývá rétorikou boje proti korupci.

Neumí-li pravice vymyslet nic lepšího a rozkládá-li se nám přímo před očima v bojích s prezidentskou klikou a v nových aférách s obludným kradením veřejných peněz, ať jde co nejdříve přemýšlet nad svým osudem do opozice. Bude-li její pseudovláda pokračovat dále, bude to hrát do karet jenom komunistům, nebo dokonce těm, proti nimž je KSČM humanistická, demokratická strana, totiž "dělnickým" neonacistům. Hlavní riziko vzestupu KSČM totiž spočívá v tom, že postupně bude ztrácet protestní voliče, kteří budou muset v budoucnosti sáhnout po něčem ostřejším, než je poměrně státotvorná a konformní KSČM.

0
Vytisknout
10806

Diskuse

Obsah vydání | 16. 10. 2012