Případ Dolejš: Dodatečné sdělení

14. 10. 2012 / Štěpán Kotrba

čas čtení 1 minuta

doplňující reakce na článek Karla Dolejšího "Pro zapomnětlivce..."

Trestní řízení kvůli podezření z přijímání úplatku, které na základě článku o tzv. "loterijním testu" pro Jiřího Dolejše, zahájil v roce 2009 Útvar odhalování korupce a finanční kriminality, odložilo v dubnu 2010 Městské státní zastupitelství a nikoho neobvinilo. Případ se tak nikdy nedostal do fáze stíhání, obvinění, ani k soudu.

Dolejš pak podal na MfD žalobu. Podle žaloby byl rozhovor mezi Dolejšem a reportérem, který byl nahráván skrytou kamerou, v článku vytržen z kontextu. Tvrzení, že by Dolejš nabídl lobbing poslanců ve prospěch sponzora, kterého hrál reportér, bylo prý nedůvodné a nepravdivé. Nic takového z vyjádření nahraného kamerou prý nevyplynulo. Podle žaloby šlo o pokus napadnout Dolejše jako politika a poškodit KSČM v předvolebním období. MfD se s Dolejšem dohodla mimosoudně.

Pomluva je trestný čin. Karel Dolejší ve svém článku neuvedl všechny tyto další následné podrobnosti.

Post scriptum na margo žurnalistické neutrality: Tiskový zákon médiím přikazuje takzvané dodatečné sdělení. To znamená zveřejnit konečný stav děje, který otevřou na začátku jako takzvanou "kauzu". Kolik takzvaně "korupčních kauz", otevřených na první straně MfD či Aktuálně jste si na stejném místě se stejně velkým titulkem přečetli v okamžiku, kdy spravedlnost ukončila proces a soud skončil konečně pravomocným rozsudkem? Napovím vám. Ani jednu.

0
Vytisknout
9377

Diskuse

Obsah vydání | 12. 10. 2012