Německý ministr financí zaútočil na šéfku MMF, že kritizuje škrty

12. 10. 2012

čas čtení 1 minuta

Německý ministr financí Wolfgang Wolfgang Schäuble kritizoval ve čtvrtek šéfku Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardovou, která doporučila, že šéfové EU by měli změkčit požadavky na další škrty v periferních ekonomikách eurozóny.

Wolfgang Schäuble si stěžoval, že v minulosti MMF požadoval škrty a že šéfka MMF Lagardová nyní postoji MMF protiřečí. Poukázal na to, že MMF "opakovaně" varoval, že vysoká úroveň zadluženosti ohrožuje hospodářský růst.

Lagardová podpořila tento týden studii, která zjistila, že MMF systematicky podceňoval škody, které provádění škrtů působí v ekonomice.

Angela Merkelová, německá kancléřka, však naznačila, že německá vláda nyní podnikne kroky na stimulaci ekonomiky. Jejich součástí bude zřejmě snižování daní. Merkelová uvedla, že je rozhodnuta stimulovat poptávku v evropské ekonomice.

Lagardová z MMF veřejně podpořila požadavek Řecka, aby dostalo další dva roky na splnění tvrdých rozpočtových cílů, které požaduje eurozóna. Stala se tak prvním vysokým mezinárodním činitelem, který podpořil požadavek řecké vlády na odklad škrtů.

Lagardová také uvedla, že podporuje rozhodnutí Evropské komise dát Španělsku další rok na to, aby snížilo svůj rozpočtový deficit na 3 procenta. Nechtěla se vyjádřit, zda má Španělsko požadovat další záchranný balíček z EU.

Podrobnosti v angličtině ZDE (placený přístup)

0
Vytisknout
7261

Diskuse

Obsah vydání | 12. 10. 2012