ANALÝZA KOHO VOLIT:

Anketa mezi poslanci a senátory: Funkce budou hromadit i po volbách

11. 10. 2012

čas čtení 2 minuty

Tisková zpráva

Praha, 11. 10. 2012 -- Poslanci a senátoři budou hromadit funkce i po krajských volbách. Pouze Alexandr Černý (KSČM) a Patricie Kotalíková (TOP 09) výslovně vyloučili, že by byli zároveň poslanci a krajskými zastupiteli. Vyplývá to z ankety mezi všemi členy Parlamentu kandidujícími v krajských volbách. Provedlo ji sdružení KohoVolit.eu, které dlouhodobě monitoruje parlamentní dění.

Kandidáti pečlivě rozlišují mezi tzv. řadovým zastupitelem a členem rady kraje. V Parlamentu a v zastupitelstvu prý zároveň sedět jde, něco jiného je ale pozice ve vedení kraje. "Pokud je někdo poslancem nebo senátorem, tak už by neměl vykonávat například funkci starosty či hejtmana," říká poslanec Adam Rykala (ČSSD). Například Petr Gazdík (TOP 09), Jiří Štětina (VV) či Václav Votava (ČSSD) by se v případě zvolení hejtmanem vzdali poslaneckého mandátu.

Zdá se, že některé strany s kumulací funkcí přímo počítají. "Moji voliči a spolustraníci mne na kandidátku do krajského zastupitelstva navrhovali s tím, že chtějí, abych v Poslanecké sněmovně zůstal," říká poslanec Josef Šenfeld (KSČM). Přitom podle jeho stranického kolegy Alexandra Černého obě funkce zodpovědně vykonávat nejde.

Poměrně svérázně o své kandidatuře hovoří poslankyně Patricie Kotalíková (TOP 09): "Chci tím vyjádřit podporu TOP 09, ale nechci být do kraje zvolena. Pokud by se stalo, že bych získala hodně preferenčních hlasů, voličům za hlasy poděkuji a své místo v kraji postoupím kandidátu, který skončí za mnou."

Někteří kandidáti si moc nevěří

Mnozí poslanci jsou podle svých slov na kandidátce jen "do počtu." Třeba Jaroslav Martinů (ODS) říká: "Beru to jako povinnost a podporu své místní organizace ODS. Nepředpokládám, že budu zvolen." Se zvolením příliš nepočítá ani Vojtěch Adam (KSČM), je to prý přímo "mimo realitu".

Ve volbách do krajských zastupitelstev kandiduje 42 poslanců a 17 senátorů. Nejčastěji se členové Parlamentu objevují na kandidátních listinách ČSSD (21 poslanců či senátorů). Následuje TOP 09 se 14 poslanci či senátory na kandidátních listinách. Z toho plných 7 jsou kandidáti na hejtmana.

0
Vytisknout
7045

Diskuse

Obsah vydání | 12. 10. 2012