Britská vláda může být terčem žaloby za systematické znásilňování žen sexuálním predátorem

12. 10. 2012

čas čtení 1 minuta

Skandál ohledně bývalého diskdžokeje a dlouholeté televizní celebrity Jimmyho Savilea se v Británii šíří. Rok po Savileho smrti ve věku 84 let vyšlo najevo, že televizní celebrita systematicky znásilňovala nezletilé dívky, a to v období od padesátýcyh do osmdesátých let. Jako předseda nejrůznějších charitativních organizací měl Savile přístup i do některých britských nemocnic, kde znásilňoval i zdravotní sestry a dokonce i mentálně postižené pacientky.

Právníci připravují civilní žalobu obětí proti britskému ministerstvu zdravotnictví a proti BBC za to, že Savileovi umožnila přístup do uzavřené psychiatrické léčebny v Broadmooru.

Společnost BBC, těžce postižená timto skandálem, zahájila dvě vyšetřování Savileovy pedofilie. Účelem jednoho z nich je zjistit podrobnosti o znásilňování - toto vyšetřování se uskuteční, až ukončí své vyšetřování policie, které sleduje nyní 340 linií vyšetřování v jeho případu. Účelem druhého vyšetřování je zjistit, proč BBC zastavila práci na investigativním pořadu, vyšetřujícím podezření, že Savile byl sexuální násilník a pedofil.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
7495

Diskuse

Obsah vydání | 15. 10. 2012