Syrská armáda použila kazetových bomb v obydlených oblastech

15. 10. 2012

čas čtení 1 minuta



Syrské vládní jednotky použily ve snaze zastavit ofenzívu vzbouřenců proti obydleným oblastem kazetové bomby, vyrobené v Rusku, uvádí lidskoprávní organizcae Human Rights Watch, a to v provinciích Idlib, Homs, Aleppo a Latakia a v okolí Damašku. Existují prý zjevné známky toho, že bomby byly shazovány z letadel.

Human Rights Watch uvedla, že na kazetových bombách jsou ruské nápisy ze sovětské éry, ale že není jasné, kdy byly tyto zbraně dodány Sýrii. Rusko bylo i po rozpadu Sovětského svazu hlavním dodavatelem zbraní do Sýrie.

Více než 100 zemí světa podepsalo smlouvu, zakazující užívání kazetových bomb, protože jsou to zbraně, které vraždí lidi bez rozdílu a nevybuchlé bombičky, rozhozené po rozsáhlých oblastech, zosobňují nepřijatelnou hrozbu pro civilisty. Dohodu nepodepsalo Rusko ani Sýrie, ani Čína a ani Spojené státy.

Turecko uzavřelo svůj vzdušný prostor pro syrská letadla v sobotu, čtyři dny poté, co, jak uvedlo, nalezlo zbraně v syrském airbusu, letícím do Damašku z Moskvy. Rusko tvrdilo, že letadlo dopravovalo legální součásti radaru, avšak Turecko uvedlo, že zásilka obsahovala části raket. Ruský list Kommersant napsal, že zásilku odeslala jedna firma v ruském městě Tula, kteerá vyrábí zařízení pro rakety a radary.

Po incidentu se syrským airbusem dne 10. září obvinila Sýrie Turecko z "pirátství" a zakázala v sobotu tureckým letadlům létat v syrském vzdušném prostoru. Turecko však přestalo používat syrský vzdušný prostor už před několika měsíci.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
6672

Diskuse

Obsah vydání | 15. 10. 2012