Šéfka MMF požaduje zastavení škrtů

11. 10. 2012

čas čtení 1 minuta

Ředitelka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardová naléhá na vlády, aby přestaly provádět rozpočtové škrty. Mezinárodní měnový fond se začíná silně obávat, že vládní rozpočtové škrty ochromují hospodářský růst.

Lagardová varuje, aby vlády nepokračovaly s ostrými škrty a se zvyšováním daní. "Někdy je lepší mít trochu víc času," řekla na výroční schůzi Mezinárodního měnového fondu a Světové banky ve čtvrtek.

Mezinárodní měnový fond tento týden varoval, že vlády po celém světě systematicky podceňují škody, způsobované rozpočtovými škrty hospodářskému růstu. Lagardová uvedla, že už není rozumné pro vlády v Evropě přidržovat se cílů pro snížení rozpočtových deficitů, pokud klesá hospodářský růst.

"Je daleko vhodnější po zavedení škrtů nechat fungovat automatické stabilizátory," řekla Lagardová. Automatické stabilizátory se vyrovnávají s nižšími daňovými příjmy a s vyššími platbami za sociální pojištění, k nimž dochází ve slabých ekonomikách. "Týká se to prakticky všech zemí, zejména v eurozoně."

Ve své zprávě World Economic Outlook (Světové hospodářské vyhlídky) varuje Mezinárodní měnový fond, že z údajů získaných z 28 zemí světa vyplývá, že takzvané fiskální multiplikátory, které vlády používají k odhadům dopadu škrtů na růst, byly příliš optimistické. Olivier Blanchard, hlavní ekonom MMF, naznačil tento týden, že toto zjištění ovlivní budoucí doporučení Mezinárodního měnového fondu.

Podrobnosti ZDE (placený přístup)

0
Vytisknout
10996

Diskuse

Obsah vydání | 12. 10. 2012