OSN varuje před globální potravinovou krizí

14. 10. 2012

čas čtení 2 minuty

Světové zásoby obilí jsou tak nebezpečně nízké, že by extremní počasí ve Spojených státech či v jiných zemích, vyvážejících potraviny, mohlo příští rok vyvolat velký hladomor, varuje OSN. Selhání letošní úrody v USA, na Ukrajině i v jiných zemích znamená, že rezervy obilí as kukuřice jsou na nejnižší úrovni od roku 1974. Spojené státy zaznamenaly r. 2012 rekordní horka a sucha a mají teď historicky minimální rezervy kukuřice ve výši 6,5 procenta množství, které očekávají, že příští rok spotřebují.

Nejsme schopni vypěstovat tolik, kolik spotřebujeme. Proto dochází k plenění zásob. Neexistují rezervy pro případné neočekávané události příští rok, uvedl Abdolreza Abbassian, hlavní ekonom v Organizaci OSN pro potraviny a zemědělství. Spotřeba převyšuje množství vypěstovaných potravin už po dobu šesti z posledních jedenácti let. Potravinové rezervy zemí poklesly ze 107 dní spotřeby před 10 lety na méně než 74 dní spotřeby.

Ceny hlavních potravinových plodin, jako jsou pšenice a kukuřice, se nyní blíží úrovni, které r. 2008 vyvolala potravinové nepokoje v 25 zemích světa. Organizace OSN pro potraviny a zemědělství vydala tento týden údaje, z nichž vyplývá, že 870 milionů lidí je podvyživeno a na Blízkém východě a v Africe se šíří potravinová krize. Množství vypěstované pšenice má letos vůči roku 2011 klesnout o 5,2 procent.

Světoví ekologové varují, že globální systém zásobování potravinami by mohl zkolabovat v každou chvíli. Znamenalo by to hladovění mnoha dalších stamilionů lidí a nepokoje, které by svrhly vlády. Lester Brown, šéf Earth Policy Research Centre ve Washingtonu varuje, že podnebí na planetě Zemi už není spolehlivé a poptávka po potravinách roste tak rychle, že je nevyhnutelný kolaps, pokud se nepřijmou naléhavě nová opatření.

"Nedostatek potravin ochromil předchozí civilizace. My jsme na téže trajektorii. Každá země se teď stará jen o sebe. Svět dlouhodobě neplánuje," napsal ve své nové knize.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
9576

Diskuse

Obsah vydání | 12. 10. 2012