Bojkot voleb je vědomým uvolněním prostoru sviním

9. 10. 2012 / Miroslav Prokeš

čas čtení 1 minuta

Ano, tutéž otázku jsme v debatách řešili (a vyřešili) ve studentském hnutí Pražského jara 1968. Je-li politika svinstvo, zachováme si čisté ruce, když se od ní odvrátíme? Odpověď je v nadpisu, píše Miroslav Prokeš

Dosáhneme třeba snového pětiprocentního podílu neplatných hlasů, média ho zaznamenají a tím to také skončí. Jsou senátoři, které do funkce zvolilo cca 10 procent oprávněných voličů daného okrsku. Podal snad kvůli tomu některý demisi?

V politice však nejsou jen svině a kariéristi, i když ti jsou skrze média hodně viditelní. Nejméně je jich z pochopitelných důvodů na kandidátkách KSČM. Také nejsou všechny parlamentní strany stejně vinny současným marasmem, i když liliově čistá není žádná, ale zase: ve vazbě, natož ve vězení není nikdo z protagonistů KSČM.

Při vší úctě k názorům Milana Valacha a své zásadní podpoře přímé demokracie myslím, že je pro přímou demokracii třeba pracovat s těmi stranami (uvnitř i zvenčí), které k ní mají nejblíže a mohou mít reálný vliv něco změnit. Podařilo se to například při parlamentní neratifikaci smlouvy s USA o brdském radaru.

Jiná cesta nevede k cíli, ale k osobnímu alibi: udělal jsem vše, co jsem mohl, abych vyjádřil svoje zhnusení.

Chleba tím však nikdo nezlevní.

S pozdravy ze St.Petěrburgu (Občanské fórum EU-Rusko)

Miroslav Prokeš

0
Vytisknout
9026

Diskuse

Obsah vydání | 11. 10. 2012