V návrhu EU o klimatu je díra tam, kde by měl být konec fosilních paliv

8. 2. 2024

čas čtení 4 minuty

Zelení aktivisté v úterý označili nové klimatické cíle Evropské komise pro rok 2040 za nedostatečné a za zradu klimatické spravedlnosti.

Komise zveřejnila hodnocení dopadů o cestách k dosažení klimatické neutrality Evropské unie do roku 2050 a vydala související doporučení na 90% snížení čistých emisí skleníkových plynů do roku 2040 ve srovnání s úrovní v roce 1990. Tím zahájila diskusi, která má vyústit v legislativu až po nadcházejících volbách.

V reakci na to organizace Climate Action Tracker (CAT) zdůraznila, že návrh exekutivy EU nejenže nepředpokládá žádnou aktualizaci cíle pro rok 2030, ale také nezahrnuje postupné ukončení využívání fosilních paliv a do značné míry spoléhá na zachycování a ukládání uhlíku z fosilních zdrojů (CCS), a to i v odvětví energetiky, píše Jessica Corbett.  

"I když je cíl pro rok 2040 vítán, vlády se musí i nadále laserově zaměřovat na zlepšení svých opatření v oblasti klimatu v tomto desetiletí, a to posílením svých cílů pro rok 2030," uvedla Sarah Heck z Climate Analytics, vedoucí CAT pro Evropskou unii. "Bez toho, aby vlády přijaly důrazná opatření v oblasti klimatu před rokem 2030, je velmi nepravděpodobné, že svět bude schopen dosáhnout něčeho jako čisté nuly do roku 2050."

Mia Moisio z partnerského institutu CAT NewClimate Institute argumentovala, že EU by měla zvýšit svůj současný cíl pro rok 2030 alespoň na 65% pod úroveň roku 1990, aby splnila minimální požadavky na převedení domácích emisí na úroveň 1,5 °C.  

Kriticky se v úterý na adresu komise vyjádřil také vedoucí kampaně za klimatickou spravedlnost a energetiku z Friends of the Earth (FOE) Europe Colin Roche.

"Tímto návrhem Evropská komise neplní svou historickou povinnost čelit klimatické krizi, která již ničí životy v Evropě i mimo ni. Místo toho spoléhá na to, že účet za ni převezmou jiní, včetně nejzranitelnějších lidí na světě," uvedl Roche.

"Tam, kde by měl být konec fosilních paliv, je temná díra," pokračoval Roche.

"Evropa musí stanovit datum ukončení své závislosti na fosilních palivech - dlouho před rokem 2050 - a přestat jít na ruku fosilnímu průmyslu nebezpečnými kličkami a úskoky, jako je CCS."

Silvia Pastorelli z Greenpeace, která se věnuje kampani za klima v EU, se rovněž zaměřila na CCS a prohlásila, že je to asi tak smysluplné jako cíl zabránit rakovině plic bez jakéhokoli plánu skoncovat s kouřením.

"Je zcela zřejmé, že pokud chceme zabránit nejhorším důsledkům klimatického kolapsu, musíme s fosilními palivy rychle skoncovat," uvedla Pastorelli.

"Absence plánu na postupné ukončení využívání fosilních paliv, a dokonce i dotací, nejenže oddaluje opatření v oblasti klimatu, která naléhavě potřebujeme, ale ve výsledku lidem ještě více ublíží."

 Zatímco celkový cíl se pohyboval v rozmezí doporučeném oficiálními vědeckými poradci EU pro klima, exekutiva EU oslabila část doporučení týkající se zemědělství, a to v reakci na týdny protestů zemědělců, kteří se mimo jiné zlobí na ekologická pravidla EU, informovala v úterý agentura Reuters.

Ovládnutí 27členného bloku pravicí by dále zkomplikovalo jeho úsilí v oblasti klimatu. Mezi další nedávné ústupky protestujícím zemědělcům patří zrušení návrhu zákona o snížení používání pesticidů v zemědělství ze strany Evropské komise a minulý týden odložení realizace politiky, která má pomoci obnovit zdravou půdu a zvýšit biologickou rozmanitost.

Ředitel zemědělské politiky Greenpeace v EU Marco Contiero v úterý uvedl, že zemědělci jsou v Evropě v první linii klimatické krize, potýkají se se suchem, požáry, povodněmi a sesuvy půdy.

"Politici však ignorují vědecké rady, jak pomoci zemědělcům odklonit se od nadprodukce masa a mléka, což zhoršuje klimatické změny a způsobuje, že evropské zemědělství je více vystaveno extrémním klimatickým podmínkám," konstatoval Contiero.

 

Celý článek v anglickém originále ZDE

2
Vytisknout
4313

Diskuse

Obsah vydání | 12. 2. 2024