Krize na Blízkém východě: Diplomatický tlak na zajištění příměří v Gaze sílí, Hamás reaguje na plán

7. 2. 2024

čas čtení 7 minut
 


- Izraelské síly zasáhly kamiony UNRWA převážející potraviny, sděluje humanitární organizace


Agentura OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA) v úterý oznámila, že humanitární konvoj vedený touto organizací byl zasažen, když vezl potraviny lidem v severní části Gazy, a uvedla, že se jedná o třetí takový případ, kdy izraelské síly střílely na její nákladní automobily převážející pomoc.


- UNRWA na Twitteru zveřejnila také snímky před a po, které ukazují míru zničení zdravotnického střediska na severu Gazy. Podle organizace bylo útoky zasaženo 84 % zdravotnických zařízení v Gaze a pouze čtyři z 22 zdravotnických zařízení UNRWA jsou stále v provozu.

    Šokující snímky před útoky a po nich ukazují míru zničení našeho zdravotního střediska v severní📍#Gáze

    Útoky bylo zasaženo 84 % zdravotnických zařízení v #Gáze.

    Kvůli pokračujícímu bombardování a omezení přístupu jsou stále funkční pouze 4 z 22 zdravotnických zařízení @UNRWA. pic.twitter.com/YMu74B0F87
    - UNRWA (@UNRWA) 6. února 2024

Několik významných dárců pozastavilo financování tohoto orgánu OSN po nezdokladovaných  izraelských obviněních, že se řada zaměstnanců UNRWA podílela na útocích Hamásu v Izraeli ze 7. října. UNRWA reagovala prohlášením, že přerušila styky s obviněnými zaměstnanci a zahájila vyšetřování.



- V prohlášení Hamásu se uvádí, že  návrh na příměří  vnímá "v pozitivním duchu",  Antony Blinken míří do Izraele, aby projednal plán příměří

Americký ministr zahraničí Antony Blinken se měl ve středu setkat s izraelskými představiteli,  Hamás naznačil, že je otevřen novému příměří a dohodě o propuštění rukojmích, ale obě strany se stále snaží dosáhnout dosud nedosažitelných cílů,  informuje tisková agentura Associated Press (AP).

Spojené státy, Izrael, Katar a Egypt navrhly několikatýdenní příměří výměnou za postupné propuštění rukojmích, které Hamás unesl při útoku na Izrael 7. října. Hamás na tuto nabídku reagoval v úterý pozdě večer podle svých slov v "pozitivním duchu", přičemž zopakoval své základní požadavky na ukončení izraelské ofenzívy a propuštění tisíců palestinských vězňů, které americký prezident Joe Biden označil za "trochu přehnané".

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu prohlásil, že válka bude pokračovat až do "úplného vítězství" nad Hamásem a návratu všech zbývajících rukojmích.

Blinken, který je na své páté návštěvě regionu od vypuknutí války, se snaží pokročit v jednáních o příměří a zároveň prosazuje širší poválečné urovnání, v němž by Saúdská Arábie normalizovala vztahy s Izraelem výměnou za "jasnou, věrohodnou a časově ohraničenou cestu k vytvoření palestinského státu".

Stále nepopulárnější Netanjahu je však proti palestinské státnosti a jeho jestřábí vládní koalice by se mohla rozpadnout, pokud by se ukázalo, že dělá příliš mnoho ústupků, tvrdí agentura AP.

Blinken připustil, že "je před námi ještě hodně práce". Stále však prý věří, že dohoda o rukojmích je možná. Na úterní tiskové konferenci v Kataru řekl, že cesta k trvalejšímu míru se "stále ostřeji rýsuje", ale bude vyžadovat "těžká rozhodnutí" ze strany vůdců regionu.

- Když vůdce Hamásu v Gaze Jahjá Sinvár 7. října zahájil ničivý útok na Izrael, exilové vedení militantní skupiny bylo zřejmě stejně jako zbytek světa zaskočeno.

Z luxusních penthousů v Bejrútu, Dauhá a Istanbulu sledovali krveprolití, při němž zahynulo 1 200 Izraelců, i odvetnou kampaň Izraele v pásmu Gazy. Za poslední čtyři měsíce Izrael zabil odhadem 27 600 lidí, vyhnal 85 % z 2,3 milionu obyvatel a srovnal se zemí více než polovinu infrastruktury obléhaného palestinského území.

V prvních dnech války, zatímco Sinvarovy kádry vyzývaly arabské národy na celém Blízkém východě, aby se připojily k boji proti Izraeli, předseda politického byra Hamásu Ismail Haníja sídlící v Dauhá se podle všeho soustředil na kontrolu škod. Rozhovory zprostředkované Egyptem, Katarem a USA vyústily koncem listopadu v příměří a výměnu rukojmích a vězňů, které trvalo sedm dní, než zkrachovalo.

- Hamás navrhuje třístupňový plán příměří

Podle návrhu dokumentu, který viděla agentura Reuters, Hamás v reakci na katarské a egyptské zprostředkovatele navrhl třístupňový plán příměří, v němž by skupina vyměnila izraelské rukojmí, které zajala 7. října, za palestinské vězně, zajistila obnovu Gazy, zajistila úplné stažení izraelských sil a výměnu těl a ostatků.

Američtí, katarští a egyptští zprostředkovatelé připravují diplomatické úsilí o překlenutí rozdílů mezi Izraelem a Hamásem ohledně plánu příměří v Gaze.

-  Americká armáda uvedla, že bojovníci Húsíů zaútočili šesti balistickými raketami na lodní dopravu v jižní části Rudého moře a Adenského zálivu.
Centcom uvedl, že loď na přepravu volně loženého zboží patřící Marshallovým ostrovům utrpěla menší škody, ale nebyla hlášena žádná zranění.

- Agentura OSN pro palestinské uprchlíky očekává, že její předběžná zpráva o izraelských tvrzeních, že se tucet jejích zaměstnanců podílel na útoku na Izrael ze 7. října, bude hotova začátkem příštího měsíce. Dorothee Klausová řekla novinářům v Libanonu, že agentura očekává, že dárci, kteří po objevení těchto tvrzení pozastavili své financování, na základě šetření svá rozhodnutí přehodnotí. Spojené státy a Velká Británie byly mezi těmi, kteří po tvrzeních Izraele financování agentury zastavili.

- Britská loď plovoucí  jižní částí Rudého moře byla napadena dronem, ale k odpovědnosti se zatím nikdo nepřihlásil.
Podle britské vojenské námořní obchodní operace Spojeného království k útoku došlo západně od jemenského města Hodeida a způsobil "mírné poškození" oken na můstku lodi. Dodala, že před útokem se poblíž lodi nacházelo malé plavidlo.

-   Izraelské bezpečnostní síly zastřelily 14leté palestinské dítě poblíž okupovaného východního Jeruzaléma po údajném pokusu o bodný útok.

-  Španělsko pošle palestinské uprchlické agentuře OSN UNRWA další pomoc ve výši 3,5 milionu eur,
řekl v pondělí ministr zahraničí José Manuel Albares zákonodárcům. Agentura varovala před značným nedostatkem finančních prostředků poté, co několik velkých dárců pozastavilo financování poté, co Izrael obvinil 12 zaměstnanců UNRWA z účasti na útoku Hamásu 7. října na území jižního Izraele.

Zdroj v angličtině ZDE

1
Vytisknout
1755

Diskuse

Obsah vydání | 12. 2. 2024