Zelenskyj vyhodil Zalužného z funkce velitele ukrajinské armády

8. 2. 2024

čas čtení 1 minuta

 

Valerije Zalužného nahradí velitel pozemních sil Oleksandr Syrskij
 
Volodymyr Zelenskyj propustil svého vrchního armádního velitele Valerije Zalužného a nahradil ho Oleksandrem Syrským, velitelem ukrajinských pozemních sil.

Prezident zveřejnil svou fotografii se Zalužným spolu s následujícím prohlášením: "Poděkoval jsem mu za dva roky obrany Ukrajiny. Diskutovali jsme o obnově, kterou ozbrojené síly Ukrajiny potřebují. Diskutovali jsme také o tom, kdo by mohl být součástí obnoveného vedení ozbrojených sil Ukrajiny. Čas pro takovou obnovu nastal. Navrhl jsem generálu Zalužnému, aby zůstal součástí týmu."

Krátce poté Zelenskij oznámil, že jmenoval Syrského.

Odvolání Zalužného bylo v posledních deseti dnech na Ukrajině velmi diskutovaným tématem, a to od schůzky z minulého týdne, na které ho Zelenskyj údajně požádal o rezignaci, což velitel odmítl.

Ministr obrany Rustem Umerov poděkoval Zalužnému za jeho službu, ale prohlásil, že nastal čas pro nové směřování armády. "Je zapotřebí nových přístupů a nových strategií. Dnes bylo přijato rozhodnutí o nutnosti změnit vedení ozbrojených sil Ukrajiny," uvedl v prohlášení.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
1765

Diskuse

Obsah vydání | 13. 2. 2024