USA blokují mírovou dohodu mezi Jemenem a Saúdskou Arábií

8. 2. 2024

čas čtení 3 minuty

Spojené státy záměrně blokují mírovou dohodu týkající se Jemenu, která byla vyjednána mezi Húsíi a Saúdskou Arábií, uvedl v úterý deník New York Times.

Rozhodnutí USA znovu označit Húsíje za globální teroristy zablokuje výplaty pracovníkům veřejného sektoru žijícím v Jemenu ovládaném Húsíji, kteří jsou již tak několik let bez výplat.

Vyplácení mezd státním zaměstnancům bylo klíčovým požadavkem Húsíů a je součástí první fáze mírové dohody. V první fázi budou rovněž plně otevřena jemenská letiště a námořní přístavy, které jsou od roku 2015 pod blokádou, což je další aspekt dohody, který bude komplikovaný kvůli novým sankcím USA, jež vstoupí v platnost koncem tohoto měsíce, informuje Dave DeCamp.

Jeden z amerických představitelů řekl deníku NYT, že USA umožní vyplácení platů jemenským civilistům pouze v případě, že se Húsíové rozhodnou pro cestu míru a přestanou útočit na lodní dopravu v Rudém moři. Húsíové, kteří ovládají nejlidnatější oblast Jemenu, však dali jasně najevo, že operace zastaví až poté, co skončí izraelské vraždění Palestinců v Gaze.

Místo toho, aby prezident Biden vyvíjel tlak na Izrael, aby zastavil svůj nápor, zahájil proti Húsíům novou válku, která situaci dramaticky vyhrotila. Húsíové se nyní zaměřují na americkou a britskou obchodní lodní dopravu a nic nenasvědčuje tomu, že by ustoupili.

Od 12. ledna USA provedly nejméně 18 kol raketových úderů na Húsíi kontrolovaný Jemen. Prezident Biden připustil, že údery nefungují, protože útoky Húsíů nezastavily. Přislíbil však, že v bombardování Jemenu bude i nadále pokračovat.

USA podporovaly koalici vedenou Saúdskou Arábií a SAE v Jemenu v brutální válce, která v letech 2015 až 2022 zabila nejméně 377 000 lidí. Více než polovina z nich zemřela na hladomor a nemoci způsobené bombardovací kampaní a blokádou.

Příměří mezi Saúdy a Húsíi trvá od dubna 2022, ale formální mírová dohoda zatím podepsána nebyla. Navzdory nové americké bombardovací kampani se zdá, že Saúdové a Húsíové jsou odhodláni konflikt neobnovit. Když prezident Biden zahájil bombardovací kampaň v Jemenu, Saúdská Arábie vyzvala USA, aby se "vyhnuly eskalaci".

Tento týden představitel Húsíů sdělil, že jemenská skupina je připravena formálně uzavřít se Saúdy mír. "Saná je připravena na mír s Rijádem navzdory výzvám, které představují USA a s nimi spojené jemenské skupiny," uvedl  náměstek ministra zahraničí Húsíů Husajn al-Ezzi.

Někteří členové jemenské prezidentské rady podporované USA vyzývají k pozemní kampani proti Húsíům. Rada však nemá velký vliv a v Jemenu je známá jako "hotelová vláda", protože mnoho jejích členů je v exilu.

 

Celý text v anglickém originále ZDE

0
Vytisknout
2021

Diskuse

Obsah vydání | 12. 2. 2024