Ustoupit Putinovi ve věci Ukrajiny by bylo katastrofou pro evropskou bezpečnost

7. 1. 2022

čas čtení 2 minuty
  • Ústupky Putinovi by přinesly nárůst rizika evropského konfliktu, nikoliv jeho snížení. 

Nedávný úvodník Washington Postu varoval, že by USA měly respektovat ruské "červené čáry" na Ukrajině, protože jinak to vyvolá nejen širší konflikt v Evropě, ale také válku s Čínou kvůli Tchaj-wanu. Tento postoj je údajně diktován "realismem", doktrínou, která je v módě mezi jistými akademiky a většinou zahraničněpolitického "blobu" ve Washingtonu, abych použil termín Bena Rhodese, píše Stephen Blank.

Naneštěstí toto doporučení není ani realistické, ani podložené aktuálními geopolitickými fakty. Nedávné nahromadění ruských sil, ultimáta a výhrůžky nejsou zaměřeny jen proti Ukrajině, ale spíše proti evropské bezpečnosti vůbec.

Ruský prezident zašel dál, než že by jen prohlásil Ukrajinu za součást ruské vlivové sféry. Na zcela vymyšleném základě trvá na tom, že Ukrajina je nedělitelnou součástí samotného Ruska a může se těšit "skutečné suverenitě" jen v partnerství s Ruskem. Je dokonce přesvědčen, že dnešní nezávislá Ukrajina je "protiruský projekt".

Putin se už dvakrát pokusil převzít kontrolu nad Ukrajinou. V roce 2004 prostřednictvím voleb a pak v roce 2014 silou. Nejnovější krize představuje celkově třetí pokus podkopat ukrajinskou nezávislost. Nicméně současná hrozba sahá za hranice Ukrajiny.

Každý kdo v posledních třech dekádách věnoval pozornost ruské diplomacii uzná, že ruská vláda neakceptuje jako jednou dané body mezinárodního práva územní integritu a suverenitu žádného ze států, který po roce 1989 získal nezávislost, ať už jde o bývalé členy Varšavské smlouvy, nebo bývalé svazové republiky SSSR.

Moskva například nedovolí Ukrajině, aby se účastnila nadcházejících jednání mezi Moskvou a Washingtonem ohledně "bezpečnostních záruk", které teď Putin požaduje. Jinými slovy Rusko dosud odmítá uznat myšlenku, že Ukrajina je plně suverénní stát.

Respektování ruských uměle narýsovaných červených čar týkajících se Ukrajiny by jen zvýšilo riziko širší války v Evropě. Není náhodou, že prezident neutrálního Finska nedávno cítil potřebu varovat Rusko, že členství v NATO je pro jeho zemi reálná a legitimní možnost. Citoval přitom Henryho Kissingera, podle nějž kdykoliv se primárním cílem skupiny mocností stane vyhnout se válce, mezinárodní systém je vydán na milost a nemilost nejnemilosrdnějšího člena.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6919

Diskuse

Obsah vydání | 11. 1. 2022