Afghánci čelí kruté zimě, hladu a nedostatku zdravotních klinik: kolik viny neseme my?

11. 1. 2022

čas čtení 4 minuty

Spojené státy zařadily Taliban do kategorie speciálních teroristických organizací, což znamená, že s nimi žádná osoba ani organizace v USA nesmí mít žádné styky. Nelze však poskytovat humanitární pomoc v zemi bez jednání s její vládou. Spojené státy si musí vybrat mezi potrestáním Talibanu a pomocí afghánskému lidu, aby se země vyhnula rozsáhlé katastrofě, míní Juan Cole.

Americké ministerstvo financí nakonec poskytlo humanitárním organizacím široké výjimky pro jednání s Talibanem, aby mohly distribuovat pomoc potřebným. Ministerstvo financí rovněž povolilo zasílání peněz jednotlivcům v Afghánistánu. A prezident Biden daruje zemi další milion dávek vakcíny proti covidu.

Tyto kroky jsou zásadní, avšak spousta bank a organizací stále nechce riskovat, že budou spojovány s "teroristickou" vládou, a ti, kteří jsou ochotni toto riziko podstoupit, nemají prostředky odpovídající rozsahu krize. Někteří bývalí američtí diplomaté a generálové varují, že Bidenova administrativa musí být aktivnější v předcházení katastrofy, aby masové hladovění hluboce nepoškodilo pověst Spojených států.

USA navíc uvalily embargo na afghánská vládní aktiva ve výši 9 miliard dolarů. Odepřete je Talibanu, ok; ale proč část z nich neuvolnit pro Save the Children a OSN?

V Afghánistánu je zima a v hlavním městě Kábulu je sníh. Mnozí Afghánci nemají prostředky na to, aby čelili kruté zimě. Afghánistán se potýká se stejnou krizí pohonných hmot jako zbytek světa; s vysokými cenami, které si lidé stále častěji nemohou dovolit. Sucho způsobené klimatem způsobilo 40% výpadek letošní úrody pšenice.

Organizace spojených národů definuje chudobu jako "hlad a podvýživu, omezený přístup ke vzdělání a dalším základním službám, sociální diskriminaci a vyloučení, jakož i nedostatečnou účast na rozhodování", přičemž mnoho lidí v této kategorii vydělává méně než dva dolary na den.

Afghánci se ocitli ve finanční tísní kvůli americkým sankcím uvaleným na Taliban. Mezinárodní banky nechtějí obchodovat s centrální bankou země, na kterou se vztahují sankce. Mezinárodní pomoc vyschla z velké části proto, že dárci nechtěli být sankcionováni americkým ministerstvem financí. Jaký dopad budou mít širší výjimky vydané v prosinci se teprve ukáže. Krizi likvidity pravděpodobně nepomohou. Vzhledem k tomu, že je v zemi málo peněz, lidé si stále častěji nemohou dovolit koupit potraviny. Ekonom Amartya Sen prokázal, že hladomory nejsou způsobeny nedostatkem potravin, ale tím, že si lidé nemohou dovolit potraviny, které jsou k dispozici.

Světová banka, která často imituje americkou vládu, spustila v minulosti program na zajištění zdravotní péče, na níž byla závislá asi polovina Afghánců. Když se loni v srpnu dostal k moci Taliban, program Světové banky byl náhle ukončen. IRC píše: "Nyní se očekává, že více než 90% zdravotnických klinik v zemi bude uzavřeno, což připraví miliony lidí o základní lékařskou péči."

Pandemie tvrdě zasáhne i Afghánistán. Rozdíl je v tom, že jen málo Afghánců je očkováno a nemocnice si už nemohou dovolit udržovat v chodu jednotky intenzivní péče.

Do konce letošního roku bude polovina Afghánců čelit "akutní potravinové nejistotě". Potravinová nejistota znamená, že neumíráte hlady, ale od smrti hladem vás dělí jediná lapálie. Téměř čtvrtina obyvatelstva bude čelit mimořádné úrovni potravinové nejistoty, což je jen o jednu příčku níže než rozsáhlý hladomor.

Ashok Swain z univerzity v Upssale pro Gulf News uvádí, že sedm z deseti afghánských rodin si musí tuto zimu půjčovat peníze na jídlo. Vyzývá Světovou banku a Mezinárodní měnový fond, aby se do Afghánistánu vrátily s rozvojovou podporou. Swain dále říká, že by Bidenova administrativa měla rozmrazit 9 miliard dolarů v afghánských vládních fondech.

Organizace Save the Children rovněž bije na poplach, že se pět milionů dětí nachází v nouzové situaci, kterou charakterizuje nedostatek potravin. Miliony dětí nechodí do školy a čelí kruté zimě. Přibližně tři miliony Afghánců jsou v důsledku konfliktu vnitřně vysídleny; jejich tábory postrádají zásilky potravin a paliva.


Ceký článek v angličtině ZDE

0
Vytisknout
5849

Diskuse

Obsah vydání | 13. 1. 2022