Kazašský prezident: "Vydal jsem rozkaz zahájit palbu smrtící silou"

7. 1. 2022

čas čtení 3 minuty






Město Almaty ve čtvrtek v noci:

Kassym-Jomart Tokajev označil protestující za "bandity a teroristy" a zdůraznil, že použití síly bude pokračovat

Podle údajů ministerstva vnitra bylo při protestech zadrženo více než 3 000 osob


Kazašský prezident Kassym-Jomart Tokajev uvedl, že v minulých dnech osobně vydal bezpečnostním složkám a armádě rozkaz "zahájit palbu smrtící silou" proti demonstrantům, které označil za "bandity a teroristy".

 

V pátečním nekompromisním projevu Tokajev uvedl, že proti násilným demonstrantům bude i nadále používána smrtící síla bez varování, a obvinil také "takzvaná svobodná média", že údajně pomáhají rozdmýchávat nepokoje.

Úřady uvedly, že při střetech byly zabity desítky protestujících a 18 osob z řad policie a bezpečnostních složek. Tato čísla se mohou ještě zvýšit. Podle údajů ministerstva vnitra bylo zadrženo více než 3 000 osob.

Protesty v Kazachstánu tento týden vyvolalo náhlé zvýšení cen pohonných hmot v kombinaci s dlouhodobě trvající frustrací z politické a ekonomické situace v zemi.

Tokajev prohlásil, že "všechny požadavky vznesené pokojnou formou byly vyslyšeny", ale velkou část protestujících označil za zločince, když řekl, že do nepokojů v Almaty, největším městě Kazachstánu a centru nepokojů v posledních dnech, bylo zapojeno "20 000 banditů".

"V zahraničí zaznívají výzvy, aby obě strany jednaly o mírovém řešení. To je ale idiocie. Jaké jednání můžete vést se zločinci? Jednali jsme s ozbrojenými a dobře připravenými bandity, místními i zahraničními. Bandity a teroristy, kteří by měli být zničeni. K tomu dojde v nejbližší době."

Dříve v pátek vládní představitelé trvali na tom, že bezpečnostní složky mají situaci pod kontrolou v celé zemi, včetně Almaty. Ve městě však dochází k novým přestřelkám.

Tokajev poděkoval "mírovým silám" vyslaným Ruskem a dalšími státy z Organizace smlouvy o kolektivní bezpečnosti (CSTO), ale uvedl, že se žádných bojů nezúčastnily.

Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že ruské mírové jednotky v pátek střežily letiště v Almaty a další klíčové objekty infrastruktury. Tyto síly čítají celkem asi 2 500 příslušníků, uvedla regionální aliance.

Svědci ve čtvrtek v Almaty popisovali scény chaosu, kdy byly napadeny nebo zapáleny vládní budovy a docházelo k rozsáhlému rabování. Mnozí z demonstrantů uvedli, že protesty začaly na začátku týdne pokojně a po tvrdé reakci vlády se změnily v násilnosti.

Policejní mluvčí Saltanat Azirbek ve čtvrtek státnímu zpravodajskému kanálu Chabar-24 řekl, že "desítky útočníků byly zlikvidovány". Objevily se také zprávy o asi 400 lidech v nemocnici.

Podrobnosti v angličtině ZDE 

1
Vytisknout
6380

Diskuse

Obsah vydání | 11. 1. 2022