Severodvinsk - a zářná budoucnost Zemanových Dukovan

30. 8. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty
Norský jaderný expert Nils Bøhmer označuje přítomnost baria, stroncia nebo lanthanu z rozpadových řad ve vzorcích zkoumaných ruskou státní organizací Rosgidromet za jednoznačný důkaz, že 8. srpna v blízkosti města Severodvinsk došlo k výbuchu jaderného reaktoru ZDE. Jeho názor potvrzuje také český expert Vladimír Wagner ZDE.


Ruské úřady ovšem o jaderné havárii u Severodvinska nadále mlží. Ohledně neštěstí, které si zatím oficiálně vyžádalo pět obětí na životech ZDE, odmítají sdílet údaje prostřednictvím obvyklých mezinárodních mechanismů ZDE, čímž mj. vyvolávají strach a beznaděj i u vlastního obyvatelstva.

Ruský stát a společnost Rosatom s takovýmto pojetím "transparence" přitom mají patřit k favoritům výběrového řízení na dostavbu jaderné elektrárny v Dukovanech ZDE, v čemž je podporuje nejen lobistické působení Hradu, ale i ministr průmyslu Karel Havlíček (ANO) ZDE.

Připomeňme, že podle "nevzrušených" komentátorů zvolení Miloše Zemana v České republice nemělo nic zásadního ovlivnit, protože prezident prý v českém ústavním systému "nemá žádné skutečně významné pravomoci". Mezitím si ovšem Zeman již vydupal vliv mj. na personální politiku ministerstva kultury, ministerstva zahraničí, akvizice ministerstva obrany či na složení vlády, zatímco usilovně lobuje za konkrétní "ekonomické" projekty typu kanál Dunaj-Odra-Labe. Po oslabení Andreje Babiše posledními aférami provedl Zeman ústavní puč s faktickým přechodem k prezidentskému systému ZDE a dokud je naživu, jeho hradní skupina bude vytírat s ANO i ostatními politickými stranami podlahu.

Nová a zcela unikátní mocenská konstelace velmi dobře poslouží Zemanovi k prosazení i jeho "ekonomické" agendy. A právě proto má ruská dostavba Dukovan navzdory severodvinské havárii nadále zářivé vyhlídky. Na odborné argumentaci přitom sejde jen velice málo. Záleží tu už dávno jen na tom, kdo co podporuje, ne na tom, co kdo říká.

Vážně míněný "boj s ruskými dezinformacemi" v České republice zaznamenává letos již přinejmenším pětileté zpoždění. Vlivové operace Kremlu jsou zde dávno v takové fázi, kdy samotná dezinformační komponenta plní jen čistě podpůrnou roli v zajišťování ruských zájmů.

Mnohem důležitější je fakt, že si Moskva na patřičných místech zajistila svoje lidi, kteří pro ni žádoucím způsobem ovlivňují veřejné mínění a strategická rozhodnutí.

Zatímco strejci nadmíru sebevědomě mudrují o tom, jak by se prý mohlo zabránit ruskému vměšování, "kdyby se totiž tam nahoře někomu chtělo".

0
Vytisknout
13009

Diskuse

Obsah vydání | 6. 9. 2019