Britský potravinářský sektor: Britská vláda nepřipravuje zajištění potravinových zásob po brexitu a chová se naprosto idiotsky

27. 7. 2018

čas čtení 3 minuty


Nejčtenější článek deníku Financial Times přes noc ze čtvrtka na pátek:


Britské supermarkety prodávající potraviny konstatují, že se na ně britská vláda vůbec neobrátila ve věci přípravy krizových potravinových zásob pro případ, že by v březnu 2019 Británie vypadla z EU bez dohody, což by zabránilo dovozu potravin z EU, na nichž Británie závisí z 80 procent. Britské potravinové supermarkety zesměšnily tvrzení, že je jejich povinností zajistit pro Británii potravinovou soběstačnost.

 
Nový britský konzervativní ministr pro brexit, ultrapravičák českého původu Dominic Raab, se tento týden vyjádřil, že zajistí, aby Británie měla "adekvátní potravinové zásoby", avšak dal najevo, že je to odpovědností potravinářského průmyslu. "Bylo by chybné si myslet, že by vláda měla vytvářet nouzové zásoby potravin," řekl Raab před poslanci.

Šéf jednoho britského supermarketu konstatoval, že postoj britské vlády je "absurdní" a projevuje "naprostou naivitu" ohledně způsobu, jak potravinářský sektor v Británii funguje. Ian Wright, generální ředitel Food and Drink Association, dodal: "Velmi bych vítal rozhovor s vládou o této věci."

Možnost, že v Británii bude nedostatek potravin, se stala v posledních dnech politickým tématem, protože britští ministři varují, že dojde k vážným problémům na britských hranicích, jestliže Británie odejde v březnu 2019 z EU bez dohody. Zatím to tak vypadá, protože britská vláda, včetně Theresy Mayové, dosud nepochopila, že nemůže nutit Evropskou unii, aby měnila své zákony. V principu se snaží Británie přesvědčit EU, že sice odejde z Evropské unie a nebude plnit povinnosti členství, ale chce mít dál všechny evropské výhody. To nemůže fungovat.

Ředitelé řady významných britských firem začali vyjadřovat silné znepokojení nad možností, že Británie vypadne z EU bez dohody. Před touto sílící možností varoval i vyjednavač EU pro brexit Michel Barnier. Ten ve čtvrtek odmítl nejnovější návrh Theresy Mayové, který se pokoušel udržet Británii v celním systému EU.

Nathalie Loiseau, francouzská ministryně pro Evropu, ve čtvrtek varovala před možností "brutálního rozvodu" Británie s EU, což bude znamenat obrovské fronty kamionů v Calais a ve všech evropských přístavech, kudy prochází zboží a lidé z Velké Británie.

Britští ministři už plánují uzavřít dálnici M26 v Kentu a proměnit ji v obří parkoviště pro zablokované kamiony, stojící po desítky kilometrů ve frontě na nové celní odbavení na hranicích.

"Vytváření krizových zásob potravin není praktickou reakcí na brexit bez dohody a vláda nekontaktovala potravinářský průmysl a nezačala toto plánovat," konstatovalo v prohlášení British Retail Consortium, asociace britského maloobchodu.

"Supermarkety nemají sklady, kam by mohli uložit krizové zásoby potravin a v případě čerstvých potravin a zeleniny to ani není možné. Naše řetězce, dodávající potraviny, jsou nesmírně křehké," konstatovala organizace BRC a zdůraznila, že jediným řešením je udržet bezcelní dovoz potravin z EU.

Jeden ředitel čelného britského potravinářského supermarketu uvedl, že britská vláda nejedná s potravinářským sektorem o udržování zásob potravin a obvinil ministry, že netuší, jak fungují zásobovací řetězce.

"Je to absurdní," konstatoval tento ředitel. "Je to děsivé, protože to ukazuje, jak daleko je vláda od reality ohledně toho, jak věci fungují. Je to opravdu nebezpečné."

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
6212

Diskuse

Obsah vydání | 31. 7. 2018