Britští poslanci: Demokracie je ohrožena falešnými zprávami a zneužíváním dat

28. 7. 2018

čas čtení 3 minuty
 



Demokracie je ohrožena, pokud vláda a regulační orgány nepřijmou naléhavé akce v boji proti rostoucí krizi manipulace veřejnosti falešnými údaji, dezinformací a tzv. fake news, varuje výbor britského parlamentu pro digitální záležitosti, kulturu, média a sport.

Výbor varuje, že "systematická a trvalá cílená podpora pro extremně zaujaté názory, které zneužívají strachu a předsudků lidí, ve snaze ovlivnit jejich hlasopvání a jejich chování" je větší hrozbou demokacii než známější formy tzv. fake news. Vyvolává to především obavy nad tím, jak je dnes možné zmanipulovat data na internetu pro ovlivnění voleb.

 

Britský parlamentní výbor strávil 18 měsíců uspořádáním vysoce sledovaných a často vysoce konfliktních slyšení, v nichž se pozornost přesunula od dezinformací k vlivu sociálních sítí, zejména Facebooku a k uživání cílené reklamy během referenda o brexitu.

Výbor využil do značné míry materiálů vydaných britským týdeníkem Observer o aktivitách datové firmy Cambridge Analytica a probrexitové organizace Vote Leave před referendem o brexitu.

Mimo jiné výbor doporučuje:

- Veškerá politická reklama na internetu musí obsahovat informace o tom, která organizace ji vydala a kdo ji zaplatil. Musí být založen veřejně přístupný seznam veškeré zadané politické reklamy.

- Regulační orgán britských voleb, Volební komise, musí dostat pravomoci pokutovat porušení volebního zákona daleko vyššími částkami, než je pouhých 20 000 liber (cca 600 000 Kč).

- Sociální sítě musejí nést právní odpovědnost za škodlivý a protizákonný materiál zveřejněný na svých platformách.

- Britské regulační orgány musejí provést audit celého reklamního průmyslu fungujícího na sociálních sítích.

- Musí být omezena částka, jíž mohou jednotlivci přispívat na nějakou politickou kampaň, poté, co Arron Banks financoval Leave.EU miliony liber.

- Britská policie musí začít vyšetřovat aktivity firmy SCL Group, nyní už nefunkční sesterské organizace firmy Cambridge Analytica.

Facebook je ve zprávě charakterizován jako organizace "s vážnými nedostatky" při svých operacích, které umožňují manipulaci dat a šíření dezinformací a fake news.

Poslanci jsou také znepokojeni zahraničním financováním kampaně za brexit. Zůstávají nepřesvědčeni, že finance pro organizace Leave.EU pocházely z Británie. "Arron Banks údajně kampani věnoval 8,4 milionu liber, byl to největší finanční dar v britské politice, avšak původ těchto peněz je nejasný."

Parlamentní výbor naléhal na britskou vládu, aby vysvětlila, jak analyzuje vliv Ruska na britskou politiku. Varoval, že nestačí spoléhat na vyšetřování Roberta Muellera v USA.

Analýza měla být zveřejněna v neděli, avšak Dominic Cummings, šéf kampaně Vote Leave, ji zveřejnil předčasně na svém blogu.

Arron Banks se vyjádřil, že je mu "u prdele", jakou zprávu vypracovala Dolní sněmovna.

Cummings pohrozil, že jestliže se podaří odpůrcům brexitu zorganizovat nové referendum o brexitu, organizace Vote Leave "to referendum vyhraje a zničí strategické základy jak Labouristické, tak Konzervativní strany" a promění se v novou politickou stranu, která bude bojovat jak proti labouristům, tak proti konzervativcům.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
6394

Diskuse

Obsah vydání | 31. 7. 2018