Evropský soud odsoudil polský právní systém

27. 7. 2018

čas čtení 1 minuta
Soudní dvůr Evropské unie tvrdí, že irský soud může zablokovat vydání podezřelých do Polska kvůli obavám, že se jim tam nedostane spravedlivého procesu, upozorňují Maia de la Baumeová a Magdaline Duncanová.


Nejvyšší soud EU ve středu rozhodl, že Irsko může zamítnout vydání osoby podezřelé z prodeje drog do Polska, pokud jeho justice dospěje k názoru, že by se tam podezřelému nedostalo spravedlivého procesu. Tento krok vyostří probíhající boj mezi Bruselem a Varšavou ohledně vlády práva.

Nález soudu otvírá cestu pro odsouzení polského právního systému irskou justicí. Pokud irský soud zablokuje evropský zatykač, fakticky rozhodne, že polská justice už nefunguje jako nermální součást justičního systému EU. A to by pro polskou vládnoucí stranu PiS znamenalo neúspěch.

Kauza byla předána evropskému soudu poté, co byl polský občan Artur Celmer v Irsku zatčen na základě evropského zatykače za údajné pašování drog. Celmerovi právníci oponují extradici klienta do Polska po výrazných změnách v polské justici, které podle nich podkopávají nezávislost a ohrožují spolupráci při zatýkání.

Středeční nález tvrdí, že je na irském soudu, který vydal zatykač, aby zhodnotil, zda existuje "reálné" riziko "spojené s nedostatkem nezávislosti jurisdikce", že obžalovanému bude upřen spravedlivý proces "kvůli selháním" vlády práva.

Aby mohl irský soud zatykač blokovat, bude muset provést dvoustupňové hodnocení. Za prvé musí zjistit reálnost rizika "nelidského nebo ponižujícího zacházení v členském státě" v důsledku "systémových selhání".

Za druhé se musí ujistit, že existují "vážné a prokázané" důvody věřit, "že osoba vystavená zatykači bude takovým rizikům vystavena".

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6834

Diskuse

Obsah vydání | 31. 7. 2018