Stovky lidí pronikly v Maroku do španělské severoafrické enklávy Ceuta

27. 7. 2018

čas čtení 2 minuty
Foto: Španělská policie pomáhá migrantům přelézt plot do Ceuty



K incidentu ve čtvrtek ráno došlo po mnoha varováních, že Španělsko neřeší problém příchozích uprchlíků a imigrantů

Asi 800 lidí se pokusilo dostat se ve čtvrtek brzo ráno do Evropy tím, že se pokusili přelézt pohraniční plot, který odděluje Maroko od španělské severoafrické enklávy Ceuta. K incidentu došlo po opakovaných varováních, že Španělsko nezvládá počty imigrantů přicházejících na jeho jižní pobřeží. Došlo k němu jen několik hodin před jednáním nového španělského socialistického premiéra Pedro Sanchéze s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem o reakci EU na migrační krizi.


 

Španělská policie uvedla, že asi 800 lidí ze subsaharské Afriky se pokusilo překonat v 6.35 ráno plot v Ceutě a zaútočilo na tamější policisty. Migranti házeli na policisty plastické kontejnery s exkrementy a vápnem, házeli po nich kamením a klacky a používali aerosolů jako plamenometů.

602 osobám se podařilo do Ceuty proniknout, z nichž bylo 586 převezeno do dočasného recepčního střediska a 16 je ošetřováno v nemocnici. Bylo také zraněno 15 policistů.

Podle Mezinárodní organizace pro migraci přišlo letos do Španělska 19 586 osob, více osob než do Itálie (17 981) a do Řecka (15 351). Komunální úřady ve Španělsku, policejní odbory a nevládní organizace si stěžují, že nemají pro příjem uprchlíků a migrantů dostatečné finanční prostředky.

Carmen Velayos, generální tajemnice Sjednocené policie v Cádizu konstatovala, že infrastruktura v tomto regionu je přehlcena příchodem imigrantů.

"Migranti spí, kdo mohou: policejní stanice jsou plné, sportovní střediska jsou plná a recepční centra jsou plná. V La Línea de la Concepción je recepční středisko pro 30 lidí. V současnosti tam spí na zemi 200 imigrantských dětí. Lidé dokonce spí na palubě záchranných lodí, protože pro ně není nikde jinde místo."

Odborníci poukazují na to, že v severní Africe čekají tisíce lidí už léta, kteří se snaží dostat do Evropy.

Velayosová požadovala vytvoření ročního plánu, který by předpokládal příchod migrantů a měl k dispozici zvýšené lidské a hmotné zdroje.

"Pracujeme na nouzovém plánu, který má posílit systém a více pomáhat nevládním organizacím, které přijímají uprchlíky," řekla Magdalena Valerio, španělská ministryně práce, migrace a sociálního zabezpečení.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
9583

Diskuse

Obsah vydání | 31. 7. 2018