Zdrcující zpráva britského parlamentního výboru: Facebook selhal

30. 7. 2018

čas čtení 7 minut
Parlamentní výbor britské Dolní sněmovny publikoval zdrcující zprávu o tom, do jak obrovské míry jsou voliči všude v současnosti manipulováni před volbami prostřednictvím Facebooku a dalších sociálních sítí a jak silně těchto digitálních prostředků zneužívá k destabilizaci zemí Rusko. Zpráva by měla vyvolat znepokojení a účinná protiopatření i v České republice:



Parlamentní výbor Dolní sněmovny pro digitální záležitosti, média a sport (DCMS) vypracoval za posledních osmnáct měsíců analýzu fake news a zneužívání dat a "temných reklam" při volbách, která je rozsáhlou, informovanou a systematickou kritikou, vypracovanou s plnou autoritou parlamentu. Verdikt zprávy je zatracující: Facebook selhal. "Zamlžoval", odmítal vyšetřovat, jak jeho platformu zneužívala ruská vláda, dokud jej k tomu nedonutily výbory amerického Senátu, a jak na to poukazuje nejkritičtější oddíl parlamentní analýzy, Facebook napomáhal a prohluboval vyvolávání rasové nenávisti v Barmě. Dokonce i technický ředitel Facebooku, Mike Schroepfer, charakterizoval tento dopad jako "strašlivý".

Doporučení britského parlamentního výboru:



 
- Technologické firmy budou muset mít "jasnou právní odpovědnost", povinnost "jednat proti škodlivému a protizákonnému materiálu". Pokud to neučiní, musí následovat trestní stíhání technologických firem.

- Technologické společnosti musejí být podrobeny plnému auditu a dohledu. Musejí být zkoumány a regulovány i jejich bezpečnostní mechanismy i jejich tajné algoritmy. Úřad Informačního komisaře (ICO) musí být posílen. Technologické firmy, operující v Británii,  budou muset být zdaněny, a tím se bude financovat dohled nad nimi. Úřad pro konkurenci a trhy (Competitions and Markets Authority) musí vyšetřovat falešné facebookové profily a reklamní podvody.

- Mikrozaměřování na určité publikum internetovou reklamou musí být zakázáno.

- Právně musí být definována nová "kategorie technologických firem", která přesně definuje povinnosti technologických firem, které nutně nejsou ani "platformou", ani "vydavatelem".

- Britská Volební komise, která dohlíží na legalitu voleb, musí dostat rozsáhlé nové pravomoci. Zákony upravující politickou reklamu během předvolebních kampaní musejí být revidovány.

- Mark Zuckerberg musí být znovu pohnán k výslechu před britský parlamentní výbor a donucen, aby zodpověděl otázky, jimž se Facebook dosud vyhýbá.

- Všechny technologické společnosti budou muset dodržovat nový etický kód.

Šokující byl skandál firmy Cambridge Analytica. Parlamentní výbor se pokusil v únoru ve Washingtonu vyslechnout Simona Milnera, jednoho z ředitelů firmy Facebook, v této věci, ale jeho odpovědi byly "pokrytecké".

Analýza britského parlamentního výboru poukazuje na:

- "Znepokojující důkazy" práce v zahraničí, kterou musí začít vyšetřovat National Crime Agency, Úřad pro vyšetřování zločinnosti, NCA, včetně obvinění, že Cambridge Analytica spolupracovala s izraelskou výzvědnou firmou Black Cube, "součástí jejíž práce je údajně protizákonné hackerství". (Pozn. red. Firma Black Cube kontaktovala Britské listy s poukazem na to, že Christopher Wylie při slyšení v americkém Senátu "přiznal, že Black Cube s firmou Cambridge Analytica nespolupracovala. Upozornila na asi pět internetových odkazů na zdroje, které tvrdí, že Black Cube neměla s firmou Cambridge Analytica nic společného.)

- Nová obvinění, že "dočasný zaměstnanec firmy SCL, mateřské firmy Cambridge Analytica", dostal od Alexandra Nixe 10 000 liber na to, aby podplatil politika v St. Kitts v karibské oblasti.

- Podrobnosti o vztahu Cambridge Analytica s firmou Henley & Partners, pasovou investiční společností, která realizuje programy na St Kitts a na Maltě. Britský parlamentní výbor také poukázal na to, že  Daphne Caruana Galizia, investigativní novinářka z Malty, která byla loni v říjnu zavražděna, tuto firmu vyšetřovala a poukazovala na škody, které prodej cestovních pasů způsobuje jak na Maltě, tak v Evropské unii. Britská parlamentní analýza požaduje, aby NCA začal vyšetřovat  práci firmy SCL pro Henley & Partners. Parlamentní zpráva také poukazuje na to, že lord Ashcrofty nedávno chválil Maltu jako "nejlepší místo pro ambiciozní britské firmy", které chtějí mít v Británii přítomnost po brexitu.

- Opravdu znepokojující informace, že firma SCL pracovala také pro britskou vládu, poskytovala psychologické kursy pro zaměstnance ministerstva obrany, dostávala tajné informace o Afghánistánu a podle Nixova svědectví měla "tajnou bezpečnostní prověrku". Zpráva požaduje, aby toto začal vyšetřovat NCA.

- Znepokojení nad "návrhem administrátora v souvislosti s firmou SCL Elections, Ltd., která je uvedena v britském Companies House, rejstříku firem, a nad skutečností,ž e Emerdata Ltd je uvedena jako konečná otcovská firma podniku SCL Elections, je její hlavní věřitel, jemuž podřízené firmy dluží 6,3 milionů liber". NCA to musí začít vyšetřovat.

RUSKO

Předseda zmíněného parlamentního výboru Damian Collins konstatoval, že jakmile jeho výbor začal vznášet otázky o Rusku, velmi rychle to vedlo k otázkám o zasahování do britských voleb, včetně referenda o EU. "A zaznamenali jsme agresivní kampaň proti nám, už jen proto, že jsme vznesli tyto otázky. Zdůraznilo to nutnost v tázání pokračovat, což jsme udělali."

Collins se vyjádřil, že získané informace od Facebooku nestačí. Představují jen "špičku ledovce".

Zpráva požaduje:

- "Plné vyšetřování kontaktů mezi Arronem Banksem, milionářem, který podpořil kampaň Leave.EU, a ruskými činiteli a jeho podnikatelského jednání s ruskými firmami. "Jsme si vědomi, že tyto záležitosti vyšetřuje National Crime Agency".

- Plné vyšetřování zdrojů Banksových darů pro probrexitovou kampaň, "aby se ověřilo, že peníze nepocházely ze zahraničí". "Pokud vzniknou nějaké pochybnosti, záležitost by měla být předána NCA".

- Návrh na omezení jednotlivých dárců při příštích volbách. Povinnost, aby velci finanční dárci "dokázali zdroj darovaných financí".

- Požadavek dalšího vyšetřování, které musí provést Facebook, týkajícího se ruského zasahování na jeho platformě. To, že Facebook popřel, že by "Rusko přímo zasahovalo do referenda o brexitu", bylo "lživé a typické ohledně toho, jak Facebook zacházel s našimi otázkami".

- Požadavek na plnou analýzu Aleksandra Kogana, vědce ruského původu, který pracoval v Rusku na základě grantů poskytnutých ruskou vládou, když sbíral data z Facebooku pro Cambridge Analytica. Analýzu musí provést ICO, Úřad informačního komisaře.

- Požadavek na další informace ohledně prohlášení Úřadu informačního komisaře, že systémy Cambridge Analytica byly "používány z IP adres, které jsou v Rusku a v dalších oblastech Společenství nezávislých států".

- Prohlášení britské vlády ohledně toho, "kolik vyšetřování v současnosti probíhá ohledně ruského zasahování do britské politiky".

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

-




0
Vytisknout
8248

Diskuse

Obsah vydání | 2. 8. 2018