Putin je v Rusku ohrožen krizí starobních důchodů

27. 7. 2018

čas čtení 2 minuty


Silně nepopulární v Rusku je nyní skutečnost, že Putin chce nyní posunout věk odchodu do starobního důchodu pro Rusy o celou řadu let. V ruském parlamentu probíhá první čtení nového důchodového zákona, podle něhož by ruští muži měli odcházet do důchodu v 65 letech, ne v 60 jako dosud, a ženy v 63 letech, ne v 55 jako dosud.

Opoziční aktivista Alexej Navalnyj zahájil kampaň informující občany, kteří místní politikové podporují tuto důchodvou reformu s cílem proti nim hlasovt ve volbách. Internet v Rusku je plný memů kritizujících důchodovou reformu i poslance, kteří ji podporují. Dochází k veřejným protestům a v Petrohradě bylo minulou středu zatčeno 20 osob.

 

Během historie Sovětského svazu se staly starobní důchody základním rysem existenční jistoty, na kterou nikdo nesmí sahat. Záruka dobrých starobních penzí byla porušena hospodářskou katastrofou začátku devadesátých let a Putin slíbil, že starobní důchody ruským občanům znovu zajistí.

Reformou důchodového systému Putin nyní ohrožuje svou voličskou základnu: ty občany, kteří na starobních důchodech závisí pro své přežití. Jeho důchodová reforma také vyvolala hněv a úzkost u mladších lidí, kteří si myslí, že peníze pro důchody dávno zmizí, než dosáhnou důchodového věku.

Putin se dostal k moci na základě příslibů, že stabilizuje ruský systém sociální podpory a zlepší životní úroveň. Potíž je, že ruská ekonomika se zmenšuje, v důsledku západních sankcí po ruské anexi Krymu a v důsledku nízkých cen ropy. Důchodový systém má obrovské finanční problémy, proto chce nyní Putin odsunout věk odchodu do důchodu pro Rusy o řadu let.

Důchodová reforma nyní ohrožuje Putinovu pověst člověka, který přinesl zvýšenou životní úroveň pro průměrného postsovětského občana.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 


0
Vytisknout
9083

Diskuse

Obsah vydání | 31. 7. 2018