Nový světový pořádek vznikne zřejmě až po katastrofě

25. 7. 2018

čas čtení 3 minuty


Výroky Donalda Trumpa, kritické vůči NATO a obdivné vůči Vladimíru Putinovi, zvýšily obavy analytiků, kteří pochybují o pevnosti poválečného globálního pořádku. V Evropě zároveň dochází k zpochybňování evropského projektu.

Pořádek, který vznikl po druhé světové válce, však splnil svůj účel - zabránil nové světové válce - a tak neexistuje naléhavost, která by nutila politiky, aby ho dnes zmodernizovali, píše Ali Wune z Rand Corporation v deníku Washington Post.

Je však chybné charakterizovat svět od roku 1945 jako "dlouhý mír". V zástupných válkách, v občanských válkách a v genocidách zahynuly za minulé tři čtvrtiny století desítky milionů lidí. 


Nicméně nedošlo k vzniku nové globální války. Avšak to neznamená, že poválečný systém funguje dobře. Naopak, jeho omezením analytikové dobře rozumějí a jsou stále více zjevná. Nynější světový pořádek nedostatečně reaguje na měnící se rovnováhu moci, která se dál přesunuje směrem na východ.

Současný systém nedokáže mobilizovat intenzivní kolektivní akci, dokud nedojde k naléhavé krizi.

V historii dosud vždycky bohužel došlo k zásadnímu zlepšení světového pořádku až po obrovské katastrofě. Lidé systém nikdy nebyli ochotni modernizovat předem, aby ke katastrofě nedošlo.

- Až po Vestfálském míru, po ukončení třicetileté války (1618-1648)  se stala role národního státu rozhodující pro geopolitiku. Ta válka zničila velkou část střední Evropy a vedla k vyvraždění osmi milionů lidí, včetně asi čtvrtiny všech Němců.

- Nutnost udržovat na světě rovnováhu sil se prosadila až na Vídeňském kongresu r. 1815, po francouzské revoluci a napoleonských válkách (1792-1815). Během těch 23 válečných let zahynulo sedm milionů lidí. Až tyto války vedly k podstatným změnám v politickém systému všech evropských států.

- Společnost národů, vznešený, i když krátkodobý experiment, vznikl až po první světové válce, po konfliktu, který zničil tři impéria a v němž zahynulo 20 milionů lidí.

- A nynější poválečný světový pořádek vznikl po druhé světové válce (1939-1945), v níž zahynulo asi 65 milionů lidí, která zničila velkou část Evropy a Asie a vyhnala z domovů asi 40 milionů Evropanů.

K všem čtyřem těmto katastrofám ovšem došlo před vynálezem jaderných zbraní.

Modernizace světového pořádku by měla přijít v důsledku inteligentní diplomacie s dlouhodobými cíli. Je však daleko pravděpodobnější, že politikové budou prosazovat v dnešním neadekvátním systému  jen drobné změny , a umožní tím destruktivním silám, aby i nadále zkoušely nosnost systému. Možnost, že by se dnešní nereformovaný globální systém rozložil a vzniklo by vakuum bez pořádku, je v jaderné éře naprosto děsivá.

Kompletní článek v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
12608

Diskuse

Obsah vydání | 31. 7. 2018