Stoupenci brexitu porušili dohodu o zastavení předvolební kampaně po vraždě poslankyně Jo Coxové

29. 7. 2018

čas čtení 2 minuty

Vedoucí aktivisté, kteří pracovali pro oficiální probrexitovou kampaň se rozhodli rozesílat na Facebooku lživou reklamu podporující brexit milionům britských voličů už den poté, co byla v červnu 2016 zavražděna labouristická poslankyně Jo Coxová, navzdory dohodě všech stran pozastavit předvolební kampaň pro referendum jako vyjádření respektu k zavražděné poslankyni.




Z dat, která Facebook poskytl parlamentnímu výboru Dolní sněmovny pro digitální záležitosti, kulturu, média a sport, vyplývá, že pouhý den po vraždě Coxové zaměřila probrexitová kampaň desítky reklam na více než 20 milionů lidí.

Vyšlo to najevo poté, co bývalý aktivista pro organizaci Vote Leave, whistleblower Shahmir Sanni zveřejnil na Twitteru screenshoty esemesek mezi sebou, Darrenem  Grimesem, šéfem mládežnické kampaně BeLeave, která byla součástí kampaně Vote Leave, a Zackem Massinghamem, ředitelem kanadské datové firmy AIQ, která reklamu na Facebooku rozesílala.




Jak Vote Leave, tak kampaň pro setrvání Británie v EU, se veřejně vyjádřily, že zastaví na tři dny veškerou předvolební kampaně poté, co dne 16. června 2016 byla zavražděna labouristická poslankyně Jo Coxová ultrapravicovým extremistou Thomasem Mairem. Byla zabita pouhý týden před referendem o brexitu, které se konalo 23. června 2016.

Sannioho odhalení následují po týdnu, kdy parlamentní výbor pro digitální záležitosti, média a sport zveřejnil celou řadu lživých inzerátů na Facebooku, jimiž se snažil zmanipulovat britskou veřejnost, aby hlasovala pro brexit. Parlamentní výbor varoval, že je britská demokracie v krizi.

Reportér Channel 4 News Kieran Williams k tomu konstatoval:

"Natočil jsem onen nyní nechvalně známý rozhovor s mužem z města Barnsley, který vysvětlil, že hlasoval pro brexit, aby zabránil muslimům ze Sýrie a z Iráku přicházet do Británie. Rozhovor se  virálně rozšířil. Jakpak ho to asi napadlo?

(Lživé reklamy kampaně Vote Leave: "Turecko má 800 kilometrovou hranici se Sýrií. Turecko vstupuje do EU, je to dobrá zpráva? NE. ANO."

"Nová hranice Británie je nyní se SÝRIÍ a s IRÁKEM!")

Podrobnosti v angličtině ZDE


 

0
Vytisknout
5972

Diskuse

Obsah vydání | 31. 7. 2018