Solidarita EU porazila Trumpa

27. 7. 2018

čas čtení 2 minuty
Americký prezident se pokusí prodat provizorní dohodu s EU jako vlastní exkluzívní úspěch. Avšak ve skutečnosti představuje dohoda vítězství jednoty a vytrvalosti Evropské unie píše Carsten von Nahmen.


Jak toho Jean-Claude Juncker dosáhl? Předseda Evropské komise dosáhl svou návštěvou v Bílém domě možná více, než sám doufal. Hovořilo se o "nové fázi" a "fázi blízkého přátelství" mezi USA a EU, když lídři oznámili, že jednání byla zaměřena na odstranění cel a dalších obchodních bariér. A to vše po měsících agresívní Trumpovy rétoriky vůči EU, zejména vůči Německu.

Očekávání před schůzkou byla přiměřeně nízká. V posledních týdnech Trumpovy tweety, rozhovory a projevy k příznivcům zaplnila obvinění vůči EU pro její "neférové" obchodní praktiky. Označil EU za "nepřítele" Spojených států a oznámil ohromná budoucí cla na evropské automobily. Pouhý den před Junckerovou návštěvou nikdo v EU neočekával průlom.

Nicméně, za prvé, Juncker měl štěstí. Právě, když ho očekávali ve Washingtonu, poměr sil na americké domácí politické scéně se změnil v Trumpův neprospěch. Odpor vůči konfrontačnímu obchodnímu kurzu zřejmě dosáhl kritické úrovně.

Kromě opozice amerických obchodních partnerů v zahraničí sílí i kritika z Kongresu, a to i od Trumpovy vlastní strany, průmyslových sdružení a farmářů ze Středozápadu, kteří jsou jinak považováni za Trumpovy loajální příznivce, nyní však stále silněji pociťují důsledky Trumpovy konfrontační politiky vůči Japonsku, Číně, Kanadě, Mexiku a Evropě.

Trump přirozeně nikdy nepřizná, že neměl pravdu nebo se zmýlil. Ale zdá se, že nepředvídatelný populista v Bílém domě nicméně dospěl k závěru, že by měl změnit kurz (přinejmenším dočasně) a prodat to příznivcům jako vítězství.

Avšak ve skutečnosti je výsledek jednání jasným vítězstvím Evropské unie. A zde spočívá druhá část odpovědi na otázku, jak toho Juncker dosáhl: Evropané drželi při sobě, když se je Trump snažil přinutit k ústupkům hrozbami a urážkami. Čelili tlaku protitlakem a neustoupili, když americký prezident hrozil evropským automobilkám bolestnými cly.

Jistě, několik ústupků bylo učiněno. EU bude dovážet zkapalněný zemní plyn z USA, více sójových bobů a dalších zemědělských komodit.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
10101

Diskuse

Obsah vydání | 31. 7. 2018