Pan Nikdo v H-systému

26. 7. 2018 / Boris Cvek

čas čtení 1 minuta
Dovolte mi, prosím, pár úvah nad zřejmě nejžhavějším tématem současného veřejného prostoru v České republice. Včera jsem odpoledne a večer poslouchal různé komentáře a reakce na rozhodnutí Nejvyššího soudu v případu H-systému. A stále se mi zdá, že nikdo jasně neřekne to podstatné: kdyby se vyšetřilo, kam zmizely ukradené peníze, tedy asi miliarda korun, mohli být podvedení klienti řádně odškodněni. Všichni.

S tím se ale jaksi veřejné mínění smířilo, že ty peníze jsou fuč a někdo si je teď v klidu užívá. Pan Smetka si to odseděl ve vězení. Ale jeho dvanáct odseděných let nejsou peníze, které lze dát poškozeným. A když tedy český právní stát neumí ochránit okradené, ba dokonce prezident Klaus zastavil svou abolicí další vyšetřování tří manažerů H-systému, má se místo toho řešit otázka, zda někdo z okradených neokradl jiné okradené. 

Část okradených má být vyhnána ze svých domovů, aby ostatní okradení mohli dostat symbolické odškodnění. Ty domovy se prodají v dražbách pod cenou a těm ostatním okradeným se dá pár tisíc korun místo stovek tisíc nebo milionu, o které přišli. Tomu se říká česká spravedlnost. Po dvaceti letech.

A politici? Rozněžní se soucitem. Oni chtějí přece jen dobro. Oni za nic nemohou, oni tady jen budovali kapitalismus, se kterým oni vůbec nesouvisí. Žijeme v demokracii a musíme být šťastní. Povinně. Ta miliarda je na Marsu a ten, kdo ji ukradl, nemá na nikoho z politiků jistě žádné vazby. Vynořil se odnikud a je to pan Nikdo, proto ho policie a justice nedokázaly o tu miliardu připravit. A za kvalitu české policie a justice mohou taky Marťani. Kdo jiný. Vždyť žijeme v demokracii.

1
Vytisknout
11660

Diskuse

Obsah vydání | 31. 7. 2018