Není pravda že jednotlivec nic nezmůže: Švédská studentka zabránila deportaci Afghánce

25. 7. 2018

čas čtení 2 minuty


Elin Ersson (21), švédská studentka, se odmítla posadit před odletem v letadle v Goteborgu, dokud nebyl deportovaný Afgánec z letadla odveden.

Erssonová, studentka na Goteborské univerzitě, si koupila letenku z Goteborgu do Turecka poté, co spolu s dalšími švédskými aktivisty, pomáhajícími uprchlíkům, zjistila, že v letadle má být deportován Afghánec zpět do Afghánistánu.

Při vstupu do letadla začala Erssonová svůj protest živě vysílat na Facebooku. V úterý video zaznamenalo více než půl milionu zhlédnutí, od té doby miliony.

Ostatní cestující v letadle Erssonové projevovali jak sympatie, tak nepřátelství. Zejména jeden Angličan se choval neuvěřitelně neurvale. "Chceme už letět," vykřikoval a sebral jí mobilní telefon. Pracovník letadla jí ho zase vrátil.


"Nechci, aby ten člověk přišel o život jen proto, že vy nechcete přijít o svůj let," zdůraznila Erssonová. "Nesednu si, dokud ten deportovaný muž nebude odveden z tohoto letadla."

Steward ji opakovaně žádal, aby přestala filmovat. Erssonová reagovala: "To, co dělám, dělám proto, abych zachránila život jednoho člověka. Dokud člověk stojí, pilot nemůže startovat. Chci zabránit deportaci tohoto člověka a pak budu plnit předpisy. Je to všechno naprosto legální. Žádný trestný čin jsem nespáchala."

Po napjatém konfliktu, kdy vedení letiště odmítlu Erssonovou z letadla nechat vyvést, začali cestující tleskat, když byl deportovaný azylant odveden z letadla.

Protest zviditelnil silnou švédskou opozici proti tvrdém azylovému režimu ve Švédsku. Vláda ho chce před zářijovými všeobecnými volbami udržovat, protože se obává posílení ultrapravicové neonacistické strany Švédských demokratů.

Tento měsíc byl jiný deportovaný Afghánec propuštěn, poté, co v letadle ostře protestoval. Švédsko tvrdí, že Afghánistán je bezpečná země, což není pravda.

Deutsche Welle uvedla, že zachráněný muž má být deportován později.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

 

 

2
Vytisknout
10684

Diskuse

Obsah vydání | 31. 7. 2018