Itálie: "Odstup, Salvini!" Katolický časopis přirovnal vicepremiéra k Satanovi

27. 7. 2018

čas čtení 2 minuty
Katolický časopis ve středu přirovnal ultrapravicového ministra vnitra Mattea Salviniho k Satanovi. Salvini hodlá zabránit příjezdům migrantů do země a slíbil urychlit deportace ilegálních přistěhovalců.


"Vade Retro Salvini," (Odstup, Salvini), stojí v titulku časopisu Famiglia Cristiana. Jde o slovní hříčku založenou na katolické frázi "Vade Retro Satana" (Odstup, Satane).

"Biskupská konference, individuální biskupové, náboženské skupiny: Církev reaguje na agresívní tón ministra vnitra," píše se v publikaci.

"Nic osobního ani ideologického, je to jen Evangelium," pokračuje text.

Přirovnání ihned vyvolalo Salviniho hněv. Ministr a lídr ultrapravicové Ligy, který se během kampaně nechával často vidět s růžencem nebo biblí, začal odsuzovat časopis na sociálních médiích.

"Famiglia Cristiana mě dokonce přirovnává k Satanovi," napsal. "Nemám v úmyslu nikoho školit, nejsem dokonalým křesťanem, ale nemyslím, že si to zasloužím. Uklidňuje mě fakt, že každý den získávám podporu tolika mužů a žen z církve," dodal Salvini.

Od té doby, co se v červnu dostal k moci, Salvini zaujal tvrdý postoj vůči migrantům a kontroverzně uzavřel přístavy migrantům zachráněným na moři. Ačkoli asi dvě třetiny Italů schvalují jeho rozhodnutí uzavřít přístavy, prominentní katolické osobnosti se vyslovily proti němu.

Před dvěma týdny někteří mniši a jeptišky protestovali proti jeho politice před parlamentem. A poté, co došlo k objevení dvou těl na vyfouklém člunu u břehů Libye, biskupská konference vydala prohlášení odsuzující "tragédii, na niž si nedokážeme zvyknout".

"Jednohlasně varujeme, že abychom zachránili naši lidskost před vulgaritou a barbarstvím, musíme chránit život. Každý život," napsali biskupové.

V neděli se i papež František dotkl nedávného ztroskotání u břehů Libye a vyslovil výzvu adresovanou mezinárodnímu společenství, aby "zaručilo bezpečnost, úctu k právům a důstojnosti pro všechny".

V reakci na to Salvini na Twitteru citoval čl. 2241 katolického katechismu: "Vyspělejší národy jsou povinny, V MÍŘE, VE KTERÉ JSOU TOHO SCHOPNY, vítat cizince," napsal.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6266

Diskuse

Obsah vydání | 31. 7. 2018