Demokracie v Americe - ve slepé uličce

9. 11. 2016

čas čtení 3 minuty


Na sklonku amerických voleb Hillary Clintonová v průzkumech vedla, ale jen nepatrně. Úspěch Donalda Trumpa je logickým důsledkem dekády trvající eroze liberální demokracie v Americe, napsal Georg Diez.


Těžko tomu uvěřit, ale obávám se, že Donald Trump bude zvolen příštím prezidentem Spojených států.

Bylo to jako zpomalené záběry vlakové havárie, jimž jsme v posledních měsících přihlíželi v úžasu, se strachem a znechucením. Ale teď, krátce před tím, než se vlaky konečně srazí, je tu něco, co je třeba pochopit.

Skutečný příběh zahrnuje 35 let. Od Reaganovy revoluce v roce 1980 se konzervativní syndikát systematicky snažil zničit základy liberální demokracie vyzdvihováním ekonomiky, sobectví a sociálního darwinismu nade vše.

Skutečný příběh trvá 25 let. Od zvolení Billa Clintona v roce 1992, Demokraté, levičáci a liberální síly kapitulovali před globalizací jako před přírodním zákonem. Krok za krokem opouštěli významný segment svých voličů: Dělníky a nižší střední třídu.

Skutečný příběh trvá 8 let, během nichž byl prezidentem Barack Obama. Pro mnoho bílých Američanů, zdá se, se rasismus stal věcí přežití. Někdy to vypadá, jako by to bylo vše, co jim zbylo.

Zvolení Donalda Trumpa těmito bílými Američany by bylo přímou reakcí na osm let Baracka Obamy, muže, který ztělesňuje budoucnost a příležitosti této země. Ve spolupráci s reakcionáři, kteří přišli před ním, Trump vyvolává přízrak idylické minulosti, k níž se nelze vrátit, dokonce ani s použitím násilí.

Bylo by tedy tragédií, kdyby Trump vyhrál, ale mělo by to jistou brutální historickou logiku, protože kyvadlo se často s velkou silou vrací nazpět. To co v Americe probíhá - a to je také srovnatelné s Evropou - je boj o "bílou identitu", jak to popsaly New York Times. Jde o boj zadního voje mizející bílé většiny.

Ale jde také o boj zadního voje poražených - nebo alespoň těch, kdo se za ně považují - proti procesu globalizace, který Republikáni a Demokraté považovali za klíč k budoucí prosperitě. Místo toho ovšem globalizace zanechala velké oblasti Západní Virgínie, Ohia, Pensylvánie a jiných států zničené a prázdné - materiálně, morálně a politicky. Vedla k trvalému odcizení segmentů populace od politického konsensu nebo dokonce zdravého rozumu.

Donald Trump vstoupil do tohoto vakua s neúprosností a brutalitou. Republikáni i Demokraté teď nevěřícně hledí a nedokážou uvěřit, že vulgární, osahávající a idiotický demagog může mít proti Hillary šanci.

Dvě americké největší politické strany vmanévrovaly demokratický systém do slepé uličky - a je těžké si představit únik bez radikální změny.

Amerika se rozděluje a proměňuje: Stojí v ní venkov proti velkým městům, bílí proti všem, střední třída proti všem, ovlivňují ji minulé války, které velký počet veteránů vedou k volbě Trumpa, i když útoky na Irák a Afghánistán provedli Republikánští prezidenti.

Iracionální Trump nejen že profituje z Putina, WikiLeaks, FBI a agresívního sexismu. Profituje též z rozdělení společnosti, která pomáhal vytvořit. Je perpetuem mobile poháněným nenávistí.

Podrobnosti v němčině: ZDE

0
Vytisknout
10059

Diskuse

Obsah vydání | 10. 11. 2016